IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon закрива звеното за телездравеопазване Amazon Care

Онлайн търговецът на дребно наскоро купи компанията за първична медицинска помощ One Medical

10:33 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Част от кампуса на Amazon в Сиатъл. Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg
Част от кампуса на Amazon в Сиатъл. Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Amazon.com Inc. закрива своята телездравна услуга, която бе изградила за служителите и фирмите, тъй като компанията се стреми да преработи предложенията си в областта на здравеопазването след закупуването през миналия месец на редица клиники за първична медицинска помощ.

Технологичният гигант заяви в сряда, че е решил да закрие дейността си до края на годината, тъй като тя не отговаря на нуждите на потенциалните бизнес клиенти, към които се насочва Amazon. Подразделението бе функционирало предимно като използвана от служители на Amazon телездравна услуга, която в някои райони е можела да изпраща медицински специалисти до домовете на пациентите.

„Това решение не беше взето лесно и стана ясно едва след много месеци на внимателно обмисляне", казва Нийл Линдзи, старши вицепрезидент на Amazon Health Services, в бележка до служителите, предоставен на The Wall Street Journal.

Този ход отразява трудностите, с които технологичните компании продължават да се сблъскват, когато се опитват да променят дейността на здравната индустрия. Amazon не разкри никакви промени за другите си звена в сферата на здравеопазването, включително аптечния бизнес.

Но като цяло Amazon демонстрира голяма амбиция в сферата на здравеопазването, която главният изпълнителен директор Анди Джаси определи като приоритетна. През миналия месец компанията обяви плановете си да купи 1Life Healthcare Inc. за 3,9 млрд. долара. 1Life управлява линия от клиники за първична медицинска помощ под името One Medical. Концернът също така е сред участниците в търга за здравната компания Signify Health Inc., съобщи The Wall Street Journal. 

One Medical ще предостави на Amazon повече от 180 клиники с наети лекари в около две дузини щати в САЩ. Очаква се главният изпълнителен директор на One Medical Амир Дан Рубин да остане главен изпълнителен директор след приключване на сделката. 

Amazon вероятно ще се изправи пред допълнителни предизвикателства в целта си към разрастване. С покупката на One Medical Amazon се изправя срещу утвърдени компании, сред които са звеното за здравни услуги Optum на UnitedHealth Group Inc. и CVS Health Corp. 

Тези конкуренти имат значителна преднина пред Amazon. UnitedHealth е собственик на най-големия здравен застраховател в САЩ и има изградени връзки с работодатели и богат набор от здравни данни. CVS модернизира обектите си, за да предоставя повече здравни услуги, и се стреми да създаде практики за първична медицинска помощ, в които да работят лекари.

Amazon Care стартира през 2019 г. и се разшири от услуга, предлагана на служителите в щата Вашингтон, до телездравна услуга, предлагана в цялата страна. Amazon подписа няколко споразумения с компании, които да предлагат услугата за служителите си, включително Hilton Worldwide Holdings Inc. и производителя на полупроводници Silicon Laboratories Inc., макар че списъкът с тези клиенти остана кратък въпреки желанието на компанията да расте бързо.

В някои градове служителите, които са използвали услугата Amazon Care, могат да започнат лечението в приложението с чат, да продължат с виртуално посещение при здравен специалист и да включат домашно посещение в рамките на един час. Услугата също така е предлагала доставка на предписани лекарства до дома на пациента. В Сиатъл около 30-40% от служителите са използвали услугата по значим начин, съобщи по-рано WSJ. 

Въпреки амбициите си Amazon изпитва трудности с разширяването на услугата извън собствената си мрежа от служители. Концернът се стреми да промени здравната индустрия, регулирана от щатски и федерални разпоредби, както и от множество компании и доставчици с установени взаимоотношения. По-ранният опит на Amazon да разшири дейността си в здравеопазването чрез съвместно предприятие с Berkshire Hathaway Inc. и JPMorgan Chase пропадна след три години.

Amazon Care бе наела десетки хора, включително икономисти, инженери и мениджъри по бизнес развитие. В бележката си Линдзи заявява, че засегнатите служители ще имат възможност да се присъединят към други области на организацията на Amazon Health Services и че компанията ще се стреми да подкрепи служителите, които ще търсят работа другаде. 

Линдзи заяви, че според него здравната индустрия продължава да е готова за иновации. „Като се възползваме от наученото от Amazon Care, ние ще продължим да изобретяваме, да се учим от нашите клиенти и партньори в бранша и да се придържаме към най-високите стандарти, докато продължаваме да помагаме за преосмислянето на бъдещето на здравеопазването", написа Линдзи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още