IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се оттегли без много шум от борда на Didi

Последната година беше особено турбулентна за китайската компания за споделено пътуване

09:20 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Директор на Apple се е оттеглил от борда на Didi Global в момент, в който китайската компания за споделено пътуване не успява да си върне позициите, които загуби заради натиска, който Пекин оказва върху интернет сектора в страната, пише Bloomberg.

Адриан Перика, вицепрезидент по корпоративното развитие, е напуснал борда на Didi, сочи изявление от едно изречение на уебсайта на Didi от този месец. Didi не е отговорила на запитванията за коментар. Apple отказва да коментира.

Оттеглянето на Перика, който ръководи и стратегията за сливания и придобивания на Apple, следва турбулентна година за Didi. Откакто компанията извърши първичното си публично предлагане в САЩ въпреки желанията на Пекин през юни миналата година, приложението на Didi беше премахнато от магазините за мобилни приложения в Китай, което попречи на значимия растеж и изтри над 80% от пазарната капитализация.

През май Didi каза, че ще се отпише от борсата в Ню Йорк. Миналия месец компанията беше глобена с 1,2 млрд. долара от китайското правителство за нарушения, които според Пекин компрометират националната сигурност, а това сложи край на едногодишно разследване.

Перика се присъедини към борда на Didi през 2016 г., след като Apple направи инвестиция от 1 млрд. долара в приложението за споделено пътуване. Това даде на производителя на iPhone по-сигурна стъпка на китайския пазар, докато напрежението между САЩ и Китай се засилваше. По това време главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза, че ходът е „чудесна финансова инвестиция“.

Перика, бивш банкер в Goldman Sachs, е част от екипа на Apple от 2009 г. и се отчита директно на Кук. Компанията забави процеса по сключване на сделки през последните две години, докато технологичните гиганти следят все по-внимателно икономическите несигурности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още