IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият регулатор на САЩ обвини VMware в подвеждане на инвеститорите

Според Комисията по ценните книжа и фондовите борси компанията е манипулирала финансовите си резултати

10:37 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати обяви, че е отправила обвинение към компанията за облачни услуги VMware в подвеждане на инвеститори чрез прикриване на финансови резултати, предава Ройтерс.

Технологичният гигант е обвинен в подвеждане на инвеститорите относно практиките му за управление на натрупаните поръчки, които според агенцията са ѝ позволили да прехвърли приходи в бъдещи тримесечия чрез забавяне на доставките на продукти на клиентите. По този начин VMware потенциално е прикривала забавянето на представянето си спрямо собствените си прогнози.

Без да признава или отрича казаното от комисията, VMware се е съгласила да плати глоба от 8 млн. долара, казва SEC. VMware потвърди в свое собствено изявление, че е постигнала споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси, както и че е дала съгласието си да плати неустойката, без да признава или отрича нищо.

SEC заяви, че е установила, че в началото на фискалната 2019 г. VMware е започнала да забавя доставката на лицензионни ключове за някои поръчки за след края на тримесечието, за да може да признае приходите от съответните продажби на лицензи за следващия отчетен период.

„VMware е прехвърлила десетки милиони долари приходи в бъдещи тримесечия, създавайки си буфер в тези периоди и замаскирайки финансовите резултати на компанията, тъй като бизнесът ѝ се е забавил спрямо прогнозите за фискалната 2020 г.“, посочва SEC.

През май производителят на чипове Broadcom заяви, че ще придобие VMware за 61 млрд. долара в акции и пари в брой.

„Екипът на SEC потвърди, че не възнамерява да препоръчва принудителни действия срещу настоящи или бивши служители на VMware или друг член на ръководството във връзка с разследването и това споразумение слага край на въпроса“, обяви VMware.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още