IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Amazon падна под 1 трлн. долара за първи път от 2020 г. 

Акциите затвориха сесията на най-ниското си ниво от април 2020 г. насам и са надолу с 42% за тази година

08:35 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Amazon.com Inc. поеха надолу и във вторник, като пазарната стойност на компанията за електронна търговия и изчисления в облак се понижи под 1 трилион долара за първи път от първите дни на пандемията на Covid-19 преди повече от две години, предава Bloomberg. 

Акциите поевтиняха с 5,5% и завършиха на ниво от 96,79 долара, което представлява пазарна капитализация от 987,4 милиарда долара. Акциите затвориха на най-ниското си ниво от април 2020 г. насам и са спаднали с 42% през тази година, като са напът да отчетат най-лошата си година от 2008 г. насам, когато спадът им е 45%. При пика си на 18 ноември Amazon се гордееше с пазарна капитализация от близо 1,9 трилиона долара. Единствената друга година, която е била по-лоша, е била по време на дотком срива през 2000 г., когато компанията губи 80% от стойността си.

Това беше петата поредна негативна сесия за Amazon, през който период концернът генерира спад от около 20%. Междувременно индексът Nasdaq 100 спадна с 1% във вторник.

Слабостта от последните дени бе предизвикана от отчета за третото тримесечие на компанията от Сиатъл, представен през миналата седмица, в който тя прогнозира най-бавния растеж за празнично тримесечие в историята си. Amazon, която по време на пандемията отчете рекордни печалби, заяви, че продажбите ѝ ще се увеличат само с 2-8% през традиционно най-силния сезон.  Пазарната капитализация на Amazon. Графика: Bloomberg Пазарната капитализация на Amazon. Графика: Bloomberg

Amazon, както и повечето други големи технологични и интернет компании, бяха подложени на натиск през цялата 2022 г. поради опасенията за забавяне на растежа и повишаване на лихвените проценти. 

Amazon е вторият най-зле представящ се компонент в групата на големите технологични компании през тази година след Meta, компанията майка на Facebook, която се срина със 72%. През миналата седмица Meta съобщи на инвеститорите, че приходите през четвъртото тримесечие вероятно ще намалеят за трети пореден период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още