IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon шокира Wall Street с прогноза за най-бавния ръст за празничното тримесечие

Макар след две тримесечия на загуба концернът отново да е на печалба, акциите се сринаха с над 12% в следборсовата сесия

09:00 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. шокира Wall Street, след като прогнозира най-бавния ръст за празничното тримесечие в историята на компанията. Акциите се сринаха с около 13% в следборсовата търговия.

Базираната в Сиатъл компания, която пожъна рекордни печалби по време на пандемията, заяви, че продажбите през настоящия период ще нараснат само с 2-8%, тъй като купувачите намаляват разходите си в условията на икономическа несигурност. Всяка от тези цифри би била най-бавното увеличение досега за „пиковия" сезон на Amazon, когато служителите в складовете обикновено бързат да изпълнят поръчките навреме. Другите бизнеси на гиганта в електронната търговия също не са от помощ за общите резултати. Amazon Web Services, подразделението за изчисления в облаците, и рекламното звено отчетоха слаб за високите си стандарти ръст на приходите за третото тримесечие.

„Предприемаме действия за затягане на колана", заяви главният финансов директор Брайън Олсавски в четвъртък в разговор с журналисти след публикуването на резултатите. Олсавски заяви, че Amazon ще спре наемането на служители в някои бизнеси и ще прекрати производството на продукти и услуги в области, в които компанията прецени, че парите ѝ ще бъдат по-добре похарчени другаде. 

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара тази година в приспособяване към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, тъй като купувачите се върнаха към навиците си отпреди пандемията. Amazon забави откриването на складове, замрази наемането на служители в своята група за търговия на дребно и прекрати експериментални проекти. Някои инвеститори се надяваха, че големият пазарен дял на компанията в САЩ и Европа, огромният мащаб на логистичния ѝ бизнес и съкращаването на разходите ще изолират Amazon от забавянето на потребителските разходи. Прогнозата показва, че това не е така, а Amazon се присъедини към други технологични гиганти, които преди това работеха на високи обороти, а сега отчетоха разочароващи резултати - като Alphabet Inc. и Microsoft Corp.

Запитан за това как ще протече предстоящият шопинг сезон, Олсавски заяви, че Amazon е „оптимистично настроена за празниците, но сме реалисти, че различни сили натежават върху портфейлите на хората“. 

Amazon прогнозира, че приходите през четвъртото тримесечие ще бъдат между 140 и 148 млрд. долара, което е далеч под средната оценка на анализаторите за 156 млрд. долара. Някои независими продавачи на уебсайта на Amazon, които осигуряват по-голямата част от продажбите, се подготвят за тежък празничен сезон. Adobe Inc. прогнозира, че продажбите на електронна търговия в САЩ през ноември и декември ще нараснат само с 2,5% спрямо предходната година.  

През периода, приключил на 30 септември, приходите са се увеличили с 15% до 127,1 млрд. долара, се казва в изявлението на компанията. Анализаторите прогнозираха продажби в размер на 127,6 млрд. долара. Печалбата възлиза на 28 цента на акция в сравнение с 31 цента година по-рано, като се отчита разделението на акциите в съотношение 20 към 1, което влезе в сила през юни.

Amazon заяви, че промените във валутните курсове - най-вече засилването на щатския долар, което е направило продажбите на компанията в други валути по-малко изгодни - са намалили приходите ѝ през тримесечието с около 5 млрд. долара. Дружеството очаква тези неблагоприятни фактори да продължат и през настоящия период, което ще допринесе за слабата прогноза.

„Основният бизнес в областта на електронната търговия е подложен на натиск от промяната в навиците за пазаруване след бума, който се наблюдаваше по време на пандемията, и от потребителите с по-малък разполагаем доход", казва Мат Брицман, анализатор в Hargreaves Lansdown. „Очевидно Amazon прекалено рано се е заел с плановете си за разширяване и се е наложило да натисне спирачките, за да се опита да върне контрола върху разходите“. 

Разходите за технологии и съдържание, които са груб показател за разходите на компанията за научноизследователска и развойна дейност, както и за AWS, нараснаха с 35%, което е най-големият отскок от 2018 г. насам. Това отчасти отразява по-големите изплащания на акции, които Amazon прави, за да набере и задържи служители в конкурентния пазар на IT специалисти.

Все пак Amazon се върна към рентабилност след две тримесечия на загуби, като отчете 2,9 млрд. долара нетна печалба. Предишните загуби отразяваха спада в стойността на около 17% дял на компанията в Rivian Automotive Inc. Акциите на производителя на електрически автомобили рязко се понижиха след първичното публично предлагане през ноември 2021 г., но през последните месеци се стабилизираха.

Продажбите на AWS се увеличиха с 27% до 20,5 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха средно 21 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. Това беше най-бавният годишен ръст на звеното за облачни услуги, откакто Amazon започна да разделя резултатите на подразделението още от 2014 г.

Неизплатените парични средства, които предприятията и правителствата са поели ангажимент да изразходват за звеното за облачни услуги в бъдеще, нараснаха до 104 млрд. долара, въпреки че ръководителите на Amazon заявиха, че бизнес клиентите също са поискали от компанията помощ за намаляване на сметките им за услугата.

Приходите на рекламното звено се повишиха с 25% до 9,5 млрд. долара, което е приблизително половината от средния темп на растеж, който то отбелязва, откакто Amazon започна да отчита резултатите на подразделението. Приходите от онлайн магазините са нараснали със 7,1% до 53,5 млрд. долара. 

Акциите се сринаха до най-ниската си стойност от 87,59 долара в следборсовата търговия, след като затвориха на 110,96 долара в Ню Йорк. Последва леко стабилизиране, а в крайна сметка понижението в следборсовата сесия бе от 12,73% до 96,84 долара. Акциите се обезцениха с 33% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още