IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метавселената вече не е просто научна фантастика

Тя може да допринася с до 1,4 трлн. долара годишно към азиатския БВП до 2035 г. според нов доклад

15:16 | 19.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

„Ако се замислите за производството на интегрални схеми и всички неща, които карат технологията да работи, 75% от интегралните схеми се произвеждат в Азия“, коментира още Куласурия. „Това е огромен производствен капацитет“.

Тайван например държи повече от 90% от производствения капацитет за най-модерни чипове в света, показва доклад на Boston Consulting Group от 2021 г.

Стратегии, специфични за всяка страна

Въпреки че проучването на Deloitte сочи огромния икономически потенциал на региона, доколко той е готов за метавселената в крайна сметка зависи от „уникалните стратегии“ на всяка икономика.

Мишел Кну от Deloitte казва: „Разглеждаме неща като секторната структура, колко иновативна е икономиката, средните печалби“.

Технологични фундаменти като свързаност, навлизане на смартфоните и ползване на дигитални разплащания също са от решаващо значение за определяне на готовността на икономиката за метавселената, допълва тя.

Например Китай е определил траектории за развитие на метавселената исе о пира на тях като производствен център, казва Кну.

През август Пекин обяви двугодишен план за иновации и развитие на метавселената, насочен към развитие на инфраструктурата ѝ и насърчаване на нейното ползване.

Шанхай също включи метавселената в новия си петгодишен план за развитие, обявен в края на миналата година.

По подобен начин Южна Корея има „стратегически план“ за развитие на индустрията, свързана с метавселената ,казва Deloitte. Първоначалната инвестиция в това начинание достига 177,1 млн. долара.

„Метавселената е неизбежна. Разработването на технологични пакети, човешки капитал и регулаторни рамки за реализиране азиатския потенциал на метавселената за трилиони долари ще бъде от полза на широк спектър от индустрии и икономически дейности“, коментира Куласурия.

Препятствия

Въпреки че докладът на Deloitte предполага, че Китай ще спечели най-много от гледна точка на БВП, страната все още е изправена пред големи регулаторни предизвикателства що се отнася до разработката на метавселената.

Например криптовалутите са забранени в Китай, посочват в доклад от септември анализатори на JPMorgan.

И въпреки големите инвестиции в метавселената, доклад от октомври показа, че Horizon Worlds на Meta не успява да изпълни очакванията за достигане на 500 хил. месечни потребители до края на 2022 г.

Вместо това в момента регистрира по-малко от 200 хил. активни потребители месечно. Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг коментира по-рано пред CNBC, че компанията се надява да „достигне до около 1 млрд. души в метавселената“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
Метаглупост! Колкото секънд лайф прокопса токова и тази недомислица. Как не разбраха че хората не искат да си слагат това на главата. Няма какво да се прави вътре - мрачна скука. Заминава в историята като 3Д телевизорите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
За мен любовта между двама души трябва да е физическа. Не ми се нравят игри между индивидите от един и същ пол. Много ме боли, че Ердоган притежава Путин във всички пози от Кама сутра, но и той ще си намери майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 1 година
ясно. Банките са набили пари и сега не искат да ги отпишат....Кой *** ше си сложи очила и ше си замъгли сетивата за измислен свет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още