IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google, Oracle, Amazon и Microsoft сключиха огромна сделка с Пентагона

Тя е за предоставянето на облачни услуги и е на стойност общо 9 млрд. долара

11:36 | 08.12.22 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Пентагонът заяви, че Amazon, Google, Microsoft и Oracle са получили договор с него за предоставяне на облачни услуги, чиято стойност може да достигне 9 млрд. долара до 2028 г., пише CNBC.

Резултатът от усилията на Joint Warfighting Cloud Capability, или JWCC, съвпада с усилията на Министерството на отбраната на САЩ да разчита на множество доставчици на дистанционно управлявана инфраструктурна технология, вместо да се залага само на една компания – стратегия, насърчавана по време на администрацията на Тръмп.

Говорител на Министерството на отбраната пише в имейл до CNBC, че JWCC включва „поръчка, съставена от четири договора, които имат общ таван от 9 млрд. долара“.

Все по-голям брой компании също се стремят към това да разчитат на повече от един облачен доставчик. В някои случаи те залагат на специализирани възможности на един, а част от операциите насочват към друг. Наличието на повече от един облак може да направи организациите по-уверени, че могат да издържат на прекъсвания на услугите.

Първоначално от Пентагона предоставиха Joint Enterprise Defense Infrastrucure, или JEDI, на Microsoft през 2019 г. Последва съдебна битка, тъй като Amazon – водещият играч на пазара на облачна инфраструктура, оспори решението на Пентагона. Oracle също се противопостави.  

През 2020 г. надзорният орган на Пентагона направи преглед и постанови, че няма доказателства, които да потвърждават, че администрацията на Тръмп се е намесила в процеса на възлагане на договора. Месеци по-късно властите обявиха, че ще се придържат към сделката с Microsoft за JEDI.

Миналата година от Пентагона промениха подхода си, като поискаха оферти от Amazon, Google, Microsoft и Oracle за справяне с облачните нужди на ведомството. Но Администрацията на общите услуги по това време заяви, че само Amazon и Microsoft изглежда са в състояние да отговорят на изискванията на Пентагона.

Новият избор е изключително добра новина, особено за Oracle, която анализаторите не разглеждат като една от водещите компании в изчислителните облачни услуги. Oracle генерира 900 млн. долара приходи от облачна инфраструктура през третото тримесечие, което завърши на 31 август. Сумата е само малка част от 20,5 млрд. долара, с които може да се похвали облачният бизнес на Amazon – Amazon Web Services, за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още