IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics взе заем от дъщерната си компания за дисплеи

Целта е технологичният гигант да продължи големите си инвестиции в технологии

14:21 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics ще заеме близо 16 млрд. долара от своето дъщерно дружество за производство на дисплеи, за да може да поддържа бързия си темп на инвестиции, пише Bloomberg.

Компанията за електроника е подписала сделка със Samsung Display за заемане на 20 трлн. вона при 4,6% лихва, обяви гигантът в документ до регулаторите. Падежът на заема е август 2025 г., а целта му е да осигури оборотен капитал, допълват документите. Samsung Electronics притежава 85% от Samsung Display.

През януари Samsung заяви, че възнамерява да задържи капиталовите си разходи за тази година на същото ниво като през 2022 г., когато похарчи 39 млрд. долара за производство на чипове. По този начин компанията се противопостави на очакванията, че ще свие разходите, както направиха други играчи в сектора като SK Hynix и Micron Technology.

Но директорите на най-голямата южнокорейска компания заявиха, че трудната пазарна ситуация и слабите потребителски настроения представляват възможност за ранни инвестиции в бъдещи технологии и производствен капацитет.

Компанията предупреди, че пазарът на смартфони ще се свие отново през 2023 г. след двуцифрения спад през 2022 г.

Samsung е най-големият производител на телефони, чипове с памет и дисплеи в света, а тези три основни бизнес звена зависят силно от пазара на телефони и сървъри. Компанията все пак очаква дългосрочната тенденция да бъде към по-голямо насочване към нейните продукти и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още