IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК уточни обвиненията си към Apple за приложенията за стриймване на музика

Това е част от делото, което Брюксел започна по жалба на Spotify

19:30 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е изпратила пояснение до Apple за своите опасения за правилата в онлайн магазина App Store, които се отнасят до приложенията за стриймване на музика, става ясно от съобщение на Брюксел.

Документът е част от делото, което ЕК води срещу компанията по жалба на Spotify. През 2020 година ЕК започна дело срещу Apple заради предполагаема злоупотреба с господстващо положение, ограничавайки правото на разработчиците на алтернативни приложения да информират потребителите на iPhone или iPad за своите услуги. Apple събира и високи комисионни за всяка трансакция на конкуренти на своите музикални продукти в App Store.

През април 2021 година ЕК изпрати на Apple своето изложение по казуса, на което от компанията отговориха през септември 2021 година.

В днешното (28 февруари) обяснение от ЕК посочват, че събираните от другите разработчици такси не са нито необходими, нито пропорционални на предлаганите в App Store приложения за iPhone и iPad, както и че носят щети за потребителите на приложения за стрийминг на музика, тъй като в крайна сметка те вероятно плащат повече за тях. Със своите такси Apple може да повлияе негативно на интересите на разработчиците на приложения, ограничавайки потребителския избор.

От ЕК уточняват, че няма срок за приключване на антимонополното разследване - то зависи от множество фактори, сложността на казуса, а страните имат право на своята защита.

Spotify е в директна конкуренция с продукта на Apple - Apple Music.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още