IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: Връзката ни с реалния живот все повече намалява

Българският избирател е ирационален при вземането на решения в политическа ситуация, коментира Росен Йорданов

17:58 | 08.03.23 г. 1

„Изкуственият интелект може да обработва данни и в един момент да стигнем до ситуация той да ни познава повече, отколкото самите се познаваме“, коментира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria криминалният психолог Росен Йорданов.

Според него българският избирател е ирационален при вземането на решения в политическа ситуация. По думите му, в последно време той е атакуван с използването на новите технологии – чатботовете, като „начин за отстраняване на противници във Facebook чрез подаване на сигнали, за да се саморазправяш и да създаваш делюзии“.

Йорданов посочи, че „активно се прононсират образи на хора, които не са реални“. Той е на мнение, че има ниска корелация между нивото на интелигентност и успеваемостта, но все повече намалява връзка с истинския, реалния живот и „това се случва в момента в България с пълна сила“.

„Въпреки всичко аз разчитам на здравия консервативен корен на оцеляващия човек, какъвто в повечето случаи е обичайният българин", заяви психологът. „Последните две години дойдоха едни хора и започнаха да ни учат на демокрация. Но всъщност какво се случи – случват се неща, които за моето поколение, които сме живели по времето на комунизма, са опасни явления, те са страховити. Но хората бурно ги подкрепят, защото те смятат, че това да си в демократична система е даденост", допълни той.

Йорданов потвърди, че психологията все повече ще става важна за бизнеса и за развитието на икономиката в света. „Хората са с впечатлението, че онова, което им налага дневният ред, е различно от онова, което те виждат в своя естествен живот. Има генерални тенденции на политическо и на мета ниво. Започва преход, който се дължи както на технологичния напредък, така и на ефектите, които този технологичен напредък предизвика в индивидуалното и в общественото съзнание“, посочи психологът.

Какъв е психопортретът на политическата класа в поредица от избори? Ще успеят ли технологиите да заличат социалната разлика след като изкуствените интелекти ще заместят много от професиите? Еволюция или революция на цивилизацията преживява светът?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
Напротив, на последните избори имаше рекордно количество негласували. И после се видя, че тия партии дето бяха в Българският парламент не са български партии, а украински и руски. Така че съвсем си е нормално това, че българина не гласува за чужди каузи, колкото и да не им се харесва това на украинските и руските партии и както и да ги извъртат нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още