IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех фирмите може да се окажат без инвеститорска подкрепа на възстановяващия се IPO пазар в САЩ

Охлаждането, което превзе пазара по-рано, най-сетне започна да отшумява

21:27 | 09.03.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Някога летящите в небесата финтех стартъпи, които искат да станат публични, ще се сблъскат с трудности в приличане вниманието на инвеститорите, въпреки че ступорът, който обхвана пазара на нови листвания, отшумява, предава Ройтерс.

Дейностите, свързани с първичните публични предлагания (IPO) в Съединените щати бяха в застой повече от година, тъй като агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв изтегли лесните пари от системата.

Предпазливите настроения на пазара означават, че предимно онези стартиращи фирми, които имат солидна основа и стабилни приходи, се осмелиха да станат публични, като приблизително 24 компании листнаха акциите си тази година и около 140 подадоха документи за IPO.

Тъй като инвеститорското доверие се подобрява, се очаква повече компании да подновят плановете си за първично публично предлагане тази година, но финтех фирмите може да се откажат от надпреварата, тъй като са изправени пред редица притеснения, включително нарастващо горене на средства, все по-големи загуби и лошо представяне на акциите на някои от листнатите им конкуренти.

„Все още сме в началото на подема на IPO пазара. И когато IPO активността се възобнови, очакваме финтех компаниите вероятно да са сред последните, които да се присъединят отново към партито“, коментира Матю Кенеди, старши стратег в Renaissance Capital, която след листванията. „Не смятам, че някой ще бъде изненадан, ако всички останат извън пазара на IPO-та тази година“.

Пионерите в дигиталното банкиране Chime и Stripe в момента са смятани за най-добрите кандидати за IPO в индустрията, заедно с приложението за инвестиране Acorns и Klarna, която работи по модела „купи сега, плати по-късно“.

Възход и падение

Финтех приложенията станаха особено популярни по време на пандемията, тъй като почти нулевите лихвени проценти им помагаха да предлагат лесни кредити, за да привлекат потребителите, които си стояха у дома.

Гиганти в дигиталните разплащания като PayPal Holdings и Block също разшириха услугите си от типа „купи сега, плати по-късно“ (BNPL), за да привлекат по-младите потребители.

Но с лихвени проценти, които са на най-високите си нива от световната финансова криза насам, приложенията с огромна експозиция към ипотечните кредитополучатели, привлякоха съмнителните погледи на инвеститорите. Това затруднява тези стартъпи да оправдаят по-високите си оценки.

„Финтех компаниите, които запазиха своя фокус върху растежа и пазарния си дял, може да не са привлекателни, предвид настоящия фокус на пазара върху рентабилността“, коментират Рейчъл Геринг, IPO лидер на EY за Северна и Южна Америка, и Марк Шварц, който е лидер IPO и SPAC в същата компания.

Те обаче споделят, че има компании в сектора, които имат мащаб и паричен поток, за които индивидуалните обстоятелства ще определят дали да продължат напред с плановете за IPO или да изберат да изчакат.

При IPO бума от 2021 г. 20 финтех компании набраха общо 10,93 млрд. долара, което значетелно засенчи сумата от 144 млн. долара, която беше набрана от единствено предлагане през следващата година, сочат данни на Dealogic.

„Пазарът на IPO-та не е затворен, но със сигурност е по-фокусиран върху оценката и рентабилността“, коментира Дейвид Етридж, един от лидерите, занимаващи се с първични публични предлагания, в международния консултантски гигант PwC.

Компаниите, които искат да се листнат, ще трябва да уверят инвеститорите в своите планове за намаляване на разходите и да бъдат прозрачни в опитите си да намалят изгарянето на парични средства, допълва той.

Листвания без блясък

Листнати финтех компании до голяма степен не успяха да оправдаят очакванията на своите акционери, тъй като регистрираха стабилна загуба, което доведе до поредица от поевтинявания на акциите им.

Coinbase, която беше оценена на 86 млрд. долара при дебюта си на Nasdaq през април 2021 г., сега е с пазарна капитализация от около 15 млрд. долара.

Robinhood и BNPL компанията Affirm Holdings изтриха по 20 млрд. долара от капитализацията си откакто станаха публични.

Финтех играчите, залагащи на голям растеж, преди бяха оценявани като технологични компании, където оценките се определят като кратно на продажбите. Но след като технологичният бум затихна, сега те се оценяват като финансови фирми, където печалбата играе ключова роля, посочва Кенеди от Renaissance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още