IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Все повече бизнеси осъзнават нуждата от киберзащита

Зачестяват ли DDoS атаките и кой стои зад тях, коментира Недялко Димитров, оперативен ръководител продуктово развитие в Nettera

18:47 | 10.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Все повече бизнеси осъзнават нуждата от защита от атаки и предприемат превантивни мерки. „Трябва да има план за реакция и използване на професионални услуги и системи за защита, които значително ще намаляват риска за щети, когато такава атака се случи. Превантивните мерки са задължителна профилактика за всеки бизнес, който иска да присъства в онлайн пространството“, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Недялко Димитров, оперативен ръководител продуктово развитие на телекомуникационния оператор Nettera.

Той съобщи, че Nettera отчита 25% ръст на клиентите си през изминалата година спрямо 2021 г.  Щетите от загубени услуги заради DDoS (Distributed denial of service) атаки през 2022 г. в световен мащаб надвишават 500 млн. долара. Най-често атакуваните сектори са били технологичният с над 30% от атаките, финансовият сектор с отново около 30%, и правителствени интернет портали и услуги с около 20%.

„Основните вреди при DDoS атаки са от спирането на услугите, които дадена фирма или институция предоставя на клиентите си, заради невъзможност на обекта на атаката да се справи с увеличения интернет трафик. За разлика от фишинг атаките или заразяването с вируси, които разчитат на слабости в сигурността на целта, DDoS атаката се случва без участието на атакувания субект“, обясни Димитров.

Според него разпознаването на такива атаки е много трудно, тъй като те често симулират нормалната работа на мрежата. Затова е нужно постоянно наблюдение на трафика, профилиране на поведението на услугата и превантивни мерки като изготвяне на списъци със забранени интернет адреси, които са били източници на атаки в миналото.

По думите на Димитров трудно може да се определи кой стои зад една DDoS атака, но могат да се правят косвени предположения на база какво е било атакувано. Той посочи, че при интернет доставчици може да става дума за атака от конкуренцията, при правителствени сайтове заради предстоящи избори, а при медийни платформи – заради публикувано съдържание.

"DDoS могат да бъдат използвани за отклоняване на вниманието или като част от хибридна атака, при която се крадат данни – кражба на самоличност, данни за кредитни карти, ransomware атаки, при които се иска откуп за криптирана информация, кражба на интелектуална собственост", даде примери експертът.

Защо се засилват ransomware атаките? По какъв начин алгоритмите на изкуствения интелект откриват кибер атаките? Как Nettera развива по-добри услуги за защита на бизнеса може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още