IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половин милион съкратени работни места може да са само началото

ChatGPT може да пожъне това, което Zoom пося преди време

13:22 | 04.04.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Документ на Международния валутен фонд, публикуван миналия месец, предполага, че пандемичната дигитализация е довела до голямо наваксване в насочването към основни технологии, но не и до тласък на инвестициите в нещо по-революционно. Страни като дигитално изостаналата Португалия се радват на ръст на дигиталната заетост, но технологично развити държави като Дания не са имали устойчиво увеличение.

И макар че може да се очаква скок на работната квалификация в един по-свързан свят, документът на МВФ не открива доказателства за повишено търсене на дигитални умения. Това е в съчетание с проучване от миналата година, което идентифицира доказателства за „понижаване на уменията“, а не за повишаването им, тъй като работодателите са намалили изискванията си за работа, за да се справят с кризата с предлагането на работна ръка.

Дигиталната треска по време на Covid-19 създаде поток от краткосрочни бизнес възможности, които изглеждаха твърде добри, за да бъдат отхвърлени, но след пандемията отслабнаха. Следователно консултантите, които изнасят лекции на главните изпълнителни директори за проузводителността, също трябва да намалеят, донякъде за огорчение на дигиталните номади, които си представяха, че ще имат офиси на плажа.

Общата производителност на работник във Великобритания се завръща към тенденциите преди пандемията. Графика: Bloomberg Общата производителност на работник във Великобритания се завръща към тенденциите преди пандемията. Графика: Bloomberg

За разлика от бума на производителността, наблюдаван през 90-те години на миналия век – епохата на пейджърите, текстовите съобщения и dial-up модемите – епохата на Zoom досега носеше постепенно нарастване. „Наистина не виждаме голям ръст в производителността“, споделя икономистът на Nomura International Джордж Моран.

Но това, което Zoom пося, ChatGPT може да пожъне. След въвеждането на повече работни места онлайн, без съответния скок в уменията или инвестиции в иновации за продуктивност, съществува риск работата на белите якички да стане по-уязвима от проблеми, отколкото беше преди. Без да навлизаме в антиутопични визии за излизането извън контрол на изкуствения интелект, един свят, в който все повече когнитивни задачи могат да бъдат автоматизирани, е от съществено значение за офисите (дистанционни или други). Попитайте ChatGPT за съвет относно поправянето на спукана водопроводна тръба, а отговорът вероятно ще е: „Най-добре е да се свържете с лицензиран водопроводчик, който може да ви помогне с ремонта“.

Нищо чудно, че новите главни изпълнителни директори са развълнувани от изкуствения интелект (ИИ). Лидерът на Vimeo наскоро каза на анализатори, че ИИ може автоматично да изпълнява когнитивни и творчески задачи, като например да създава видеоклипове за клиенти. Освен това добави, че генеративният изкуствен интелект е област, която компанията разглежда.

„Всеки месец има стотици нови обяви за работа, в които се споменава генеративен изкуствен интелект“, каза наскоро главният икономист на ZipRecruiter Джулия Полак пред Wall Street Journal.

Независимо дали самата технология си заслужава цялата еуфория, това изглежда като поредното нещо, което ще накара служителите да треперят на диваните си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
В Канада на излишните и бедните предлагат БЕЗПЛАТНА евтаназия. Япония също мисли по въпроса. "Зереникаквата" сделка е крачка в правилната посока. С твърдението, че днешната храна на хората генерира 32% от всички парникови газове на планетата, направо избиха рибата и изпочупиха де що мивки има. Пълно безсрамие и дебелоочие. След като само един сериозен вулкан за седмица изхвърля толкова газове, колкото цялото човечество не може да сколаса да генерира за 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още