IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва контрола над 19 платформи, сред които Twitter, Facebook и TikTok

Онлайн гигантите имат срок до 25 август, за да приведат практиките си в съответствие със закона

22:20 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Брюксел представи днес списък с 19 големи онлайн платформи, включващ Twitter, и основните услуги на Amazon, Apple, Google, Meta и Microsoft, които ще подлежат TikTok на засилен контрол от края на август, предаде AFP.

Тези компании, всяка от които има над 45 млн. активни потребители в ЕС, ще бъдат поставени под надзора на ЕК и ще подлежат на по-строги правила, сред които и задължението за независим годишен одит, за да се гарантира, че се борят достатъчно ефективно срещу дезинформацията, омразата в мрежата и фалшификациите.

"Обратното броене за тези 19 много големи онлайн платформи и търсачки започна", обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той напомни, че те трябва напълно да съблюдават специалните задължения, които им налага Законът за цифровите услуги (DSA), исторически регламент, влязъл в сила в средата на ноември в ЕС.

Онлайн гигантите имат срок до 25 август, за да приведат практиките си в съответствие със закона.

Нарушителите са заплашени с глоба, която може да достигне 6 на сто от световния им оборот, а в случай на повторни сериозни нарушения и от временна забрана да упражняват дейността си в ЕС.

Тези 19 платформи са определени въз основа на броя потребители в Европа, които трябваше да публикуват преди 17 февруари.

Тиери Бретон изрази задоволството си, че Twitter е приел да се подложи на тест за съответствие, който ще се проведе "в края на юни" в Сан Франциско. Той уточни, че TikTok също е проявил интерес към тази подкрепа, предложена от ЕК на всички засегнати участници.

В публикувания днес списък са включени още пет услуги на гиганта Google: търсачката, картографската услуга Maps, магазинът за приложения Play Store, онлайн продажбите Shopping и видеоплатформата  Youtube.

В него присъстват социалните мрежи Facebook и Instagram на групата Meta, както и търсачката Bing, професионалната социална мрежа LinkedIn на Microsoft, Apple с магазина с приложения AppStore и гиганта в онлайн търговията Amazon.

AliExpress, логистичната марка на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, социалната мрежа Snapchat, услугата за споделяне на снимки Pinterest, онлайн енциклопедията Wikipedia и европейският лидер в онлайн продажбите на модни стоки Zalando допълват списъка.

Междувременно британското правителство също представи днес проектозакон, който ще предостави по-голяма власт на регулаторите за защита на онлайн потребителите от онлайн измами и фалшиви новини и ще засили конкуренцията в областта на дигиталните технологии, предаде AP.

Британският проектозакон за дигиталните пазари, конкуренцията и потребителите предвижда да бъдат предоставени на регулаторните органи повече правомощия, за да намалят господстващата роля на технологичните компании под заплахата за глоби на стойност до 10 на сто от годишните им приходи.

Според предложенията от онлайн платформите и търсачките може да се изисква да предоставят на конкурентите си достъп до данните им или да бъдат по-прозрачни относно начина, по който магазините им за приложения или търговски площадки работят.

Новите правила, които все още трябва да преминат през законодателен процес и да си гарантират парламентарно одобрение, ще се прилагат за компании с глобални приходи от 25 млрд. британски лири или приходи от 1 млрд. лири във Великобритания. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още