IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без нас "няма да има Google": европейските телекоми засилват натиска си върху Big Tech

Спорът за споделянето на разходите за 5G мрежите се насочва към въпроса за мрежовата неутралност

15:55 | 10.03.23 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Напрежението между европейските телекомуникационни фирми и американските технологични компании расте, след като лидерите на мобилните оператори засилват натиска си върху регулаторите да накарат дигиталните гиганти да поемат част от разходите за изграждането на мрежите, пише CNBC.

Европейските телекоми твърдят, че големите интернет фирми, предимно американските, са изградили бизнеса си на гърба на инвестициите на телекомите за милиарди долари в интернет инфраструктура.  

Google, Netflix, Meta, Apple, Amazon и Microsoft генерират близо половината от целия интернет трафик днес. Телекомите смятат, че тези фирми трябва да плащат „справедлив дял“ такси за своите непропорционални инфраструктурни нужди и да помогнат за пускането на следващото поколение 5G и оптични мрежи.

През февруари Европейската комисия започна консултации, за да реши как да адресира този дисбаланс. Властите искат да научат позициите на различните страни по казуса, за да решат дали да изискват директно участие от интернет гигантите към инвестициите на телекомуникационните оператори.

Big Tech казват, че това ще доведе до „интернет данък“, който може да подкопае мрежовата неутралност.

Какво казват телекомуникационните гиганти?

Лидерите на големите телекоми размахаха пръст срещу технологичните компании по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Те се оплакаха от харченето на милиарди за полагането на кабели и инсталирането на антени за справяне с нарастващото интернет търсене, без съответните инвестиции от Big Tech.

„Без телекомите, без мрежата, няма Netflix, няма Google”, коментира Мишел Трабиа, главен технологичен директор и директор иновации във френската Orange. „Така че ние сме абсолютно жизненоважни, ние сме входната точка към дигиталния свят“.

В презентация от 27 февруари главният изпълнителен директор на германската телекомуникационна група Deutsche Telekom Тим Хьотгес показа на аудиторията правоъгълна илюстрация, представяща мащаба на пазарната капитализация на различни участници в индустрията. Американските гиганти доминираха в картата.

Хьотгес попита присъстващите защо тези компании не могаt „поне малко да допринесат за усилията и инфраструктурата, която изграждаме тук, в Европа“.

Хауърд Уотсън, главен технологичен директор на BT, коментира, че вижда предимства в таксуването на големите технологични играчи.

„Можем ли да накараме един двустранен модел да работи, при който клиентът плаща на оператора, но и доставчикът на съдържание плаща на оператора?“, коментира Уотсън пред CNBC миналата седмица. „Мисля, че трябва да разгледаме този въпрос“.

Уотсън направи аналогия с магазините за приложения на Apple и Google, които таксуват разработчиците с дял от приходите от продажби в замяна на ползването на техните услуги.

Последна актуализация: 15:40 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още