IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без нас "няма да има Google": европейските телекоми засилват натиска си върху Big Tech

Спорът за споделянето на разходите за 5G мрежите се насочва към въпроса за мрежовата неутралност

15:55 | 10.03.23 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Краткосрочно решение?

Операторите се оплакват, че мрежите им са претоварени от огромните потоци от данни, идващи от технологичните гиганти. Едно от решенията е да се разпредели доставката на съдържание по различно време, за да се облекчи мрежовият трафик.

Доставчиците на цифрово съдържание биха могли по-ефективно да определят времето за пускане на нов хитов филм или игра, или да компресират доставяните данни, за да облекчат натовареността на мрежата.

„Можем просто да започнем със създаването на ясен график какво и кога идва и да можем да водим диалог относно това дали компаниите използват най-ефективния начин за пренос на трафика и дали определено съдържание, за което времето на пускане не е толкова съществено, не може да бъде доставено в различен момент“, коментира Марк Алера, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на BT.

Той предлага концепцията за мрежова неутралност се нуждае от известно обновяване.

Избор между едните или другите?

Дебатът за „справедливия дял“ е стар като времето. От повече от десетилетие телекомуникационните оператори се оплакват, че чат услуги като WhatsApp и Skype се „възползват свободно“ от техните мрежи.

На тазгодишния Световен мобилен конгрес имаше една съществена разлика – в играта се включи високопоставен представител на Европейския съюз.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви, че блокът трябва „да намери модел на финансиране за нужните огромни инвестиции“ в развитието на мобилните мрежи от следващо поколение и нововъзникващи технологии като метавселената.

Бретон каза, че е важно да не се вреди на неутралността на мрежата и че дебатите не трябва да се разбират като избор между доставчиците на интернет услуги или големите технологични фирми.

Присъствието на Бретон на конгреса изглежда отразява симпатиите на блока към телекомуникационните оператори, твърди Паоло Пескаторе, технологичен, медиен и телекомуникационен анализатор в PP Foresight.

Според него предизвикателството в Европа е свързано с дисбаланс, който се дължи на старата, неактуална регулаторна среда.

Липсата на трансгранична консолидация и стагнирането на приходите в телекомуникационния сектор създадоха „перфектен микс, който е неблагоприятен за телекомите“, коментира той.

Евентуално решение на проблема би било създаването на рамка, чрез която телекомите да преговарят индивидуално с технологичните фирми, които генерират най-голям трафик, смята Ахмад Латиф Али от IDC, който следи европейските телекомуникационни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още