IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правен вакуум застрашава облака на Microsoft

Липсата на решение може да „доведе до допълнително блокиране на трансфера на данни", предупреждава концернът 

09:32 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. предупреди, че неговите облачни услуги могат да станат жертва на правния вакуум по отношение на трансатлантическия трансфер на данни, който вече накара собственика на Facebook Meta Platforms Inc. да заплаши, че ще се оттегли от Европейския съюз.

Компаниите са изправени пред правен вакуум от 2020 г. насам, когато върховният съд на ЕС забрани пакта между ЕС и САЩ, регулиращ подобни потоци от данни, поради опасения, че потребителските данни не са защитени от любопитните очи на службите за сигурност, след като се окажат на американска земя. Очаква се предстоящата забрана на алтернативните договорни клаузи - в тестово дело, включващо Meta - да влоши положението. 

„Разрастването на нашите интернет и облачни услуги в международен план разчита все повече на движението на данни през националните граници" и липсата на решение може да „доведе до допълнително блокиране на трансфера на данни", заяви Microsoft в тримесечния си отчет тази седмица. 

През декември регулаторните органи на ЕС предприеха голяма стъпка към прекратяване на несигурността, която застрашаваше трансатлантическите потоци от данни на стойност милиарди долари, след месеци на преговори със САЩ, които доведоха до изпълнителна заповед на президента Джо Байдън и ангажименти на САЩ да гарантират, че данните на гражданите на ЕС са в безопасност, след като бъдат изпратени през Атлантическия океан. Новият пакт обаче все още трябва да бъде одобрен от законодателите на ЕС и от група от надзорни органи на съюза за защита на личните данни, което се очаква да стане по някое време тази година.

Предупреждението на Microsoft  бе отправено, след като компанията отчете тримесечна печалба и приходи, които надхвърлиха прогнозите благодарение на устойчивото търсене на корпоративните облачни услуги, и зададе оптимистична прогноза за новосъздадените си услуги за изкуствен интелект.

Отделно от това британският антитръстов надзорен орган наложи вето на придобиването на Activision Blizzard от Microsoft, като се позова на опасения за базираните в облака игри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още