IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft изненада приятно с отчета си, но има и проблеми 

Бизнесите с офис софтуера и операционната система Windows остават слаби 

08:39 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft изненада положително с тримесечните си данни: американската софтуерна компания успя да надхвърли прогнозите на анализаторите със своите резултати. Нетната печалба нарасна с 9% до 18,3 млрд. долара или 2,45 долара на акция. Приходите нараснаха със 7% до 52,86 млрд. долара. Особено добре се представи сегментът на облачните услуги, който генерира приходи в размер на 22,08 млрд. долара. Това е увеличение с 16 на сто и повече от предварителните оценки на анализаторите.

От Microsoft заявиха, че изкуственият интелект (ИИ) ще стимулира ръста на приходите през следващите години. През последното тримесечие компанията обяви многомилиардна инвестиция в стартиращото предприятие за изкуствен интелект OpenAI, нова версия на търсачката си Bing, задвижвана от изкуствен интелект, и подобрения в софтуера за продуктивност Microsoft 365. Акционерите харесаха всичко това - акциите на Microsoft поскъпнаха с 9% в следборсовата търговия във вторник, пише The Wall Street Journal. До края на редовната търговия във вторник акциите бяха поскъпнали с около 15% тази година. Те все още са далеч под рекордния си връх, достигнат в края на 2021 г. 

„Клиентите продължават да проявяват известна предпазливост, тъй като тенденциите в оптимизацията и новите работни натоварвания от предходното тримесечие се запазиха", заяви главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ по време на конферентен разговор във вторник.

Компанията заяви, че приходите ѝ през това тримесечие трябва да бъдат между 54,85 и 55,85 млрд. долара. Wall Street прогнозира от своя страна приходи от 54,71 млрд. долара за тримесечието.

Ръководителите на Microsoft от месеци сигнализират на инвеститорите, че бавната икономика ще се отрази негативно на облачния бизнес на компанията. Много от клиентите на Microsoft търсят начини да намалят общите си сметки за изчисления в облака.

Други сфери на дейност на Microsoft, като например офис софтуерът и операционната система Windows, са слаби, тъй като продажбите на персонални компютри са затруднени. Приходите на Microsoft от продажба на персонални компютри спаднаха с 9% през тримесечието, което се дължи на свитото търсене на компютърни операционни системи и устройства.

Въпреки че световният пазар на персонални компютри спада, части от подразделението More Personal Computing на Microsoft - включително Windows за търговски компютри, видеоигри и реклама - се представиха по-добре от прогнозите на компанията, каза Худ. Продажбите на звеното възлизат на 13,3 млрд. долара, което е с 9% по-малко от предходната година, но е по-високо от средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, за 12,2 млрд. долара.

"Тази среда продължава да бъде динамична", казва Худ.

Microsoft също така очаква разрешение за придобиването на Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара, като регулаторните органи на САЩ оспорват сделката в съда, а антитръстовите служители на Обединеното кралство ще публикуват тази седмица актуализирана информация за изискванията си към Microsoft за решаване на проблемите с конкуренцията. 

Azure, който се конкурира с Amazon и Google, от години е най-значимият бизнес на Microsoft, разглеждан като най-силния двигател на растежа и основа за възстановяването му в редиците на технологичните гиганти през последното десетилетие.

Сега, дори когато процъфтяващият бизнес с изкуствен интелект привлича повече внимание от страна на инвеститорите, тези фанфари ще запазят фокуса върху резултатите на Azure през следващите тримесечия. Microsoft продава много от своите услуги за изкуствен интелект чрез Azure - а интегрирането на тези продукти, както и на системите на OpenAI, включва интензивно използване на изчислителната мощ на Azure.

Неблагоприятната прогноза за ключовия бизнес на Microsoft е в контраст със силното представяне на акциите на компанията през тази година. Книжата на компанията поскъпват отчасти поради вълнението на инвеститорите около внедряването на изкуствен интелект. През януари Microsoft заяви, че внедрява технологията, която стои зад вирусния чатбот ChatGPT, в своите продукти.

„Вълнението около изкуствения интелект създава нови възможности", заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по време на разговора за приходите. Сатя Надела по време на представянето на продукта. Снимка: Bloomberg LP Сатя Надела по време на представянето на продукта. Снимка: Bloomberg LP

Като цяло Microsoft отчете 18,3 млрд. долара нетна печалба за трите месеца до март при приходи от 52,9 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от FactSet, средно прогнозираха, че компанията ще отчете печалба от 16,69 млрд. долара и продажби за 51,02 млрд. долара за периода.

Microsoft е инвестирала милиарди долари в OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, и притежава 49% от нея. Компанията е внедрила или обявила планове за внедряване на технологията в продуктите Azure, като например търсенето в Bing и Microsoft 365, нейния пакет от офис софтуер.

Изкуственият интелект е уникална област, но това очевидно няма да доведе до приходи за известно време.
Брад Ребек
анализатор в Stifel Financial Corp

Въпреки ентусиазма на технологичната индустрия по отношение на генеративния изкуствен интелект и убеждението, че технологията може да отключи вълна от ръст на разходите на клиентите за изчисления в облак, анализаторите твърдят, че е малко вероятно тя все още да доведе до значими продажби.

„ИИ е уникална област, но това очевидно няма да доведе до приходи за известно време", казва Брад Ребек, анализатор в Stifel Financial Corp.

Според него когато този бизнес започне да стимулира продажбите, Microsoft може да има преднина пред конкуренти като облачните услуги на Google на Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., които обявиха плановете си за изкуствен интелект по-късно.

Макар че Microsoft разкри амбициозни планове за внедряване на генеративен ИИ в своите продукти като Outlook и Excel, компанията ги внедрява бавно и според анализатори интегрирането на новите функции може да се окаже скъпо. Ръководителите на Microsoft не са разкрили досега как компанията очаква да печели пари от повечето от тези нови функции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още