IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Здравословните“ сгради - повече продуктивност и по-малко разхищение на енергия

Компаниите трябва да намерят сили и ресурси да инвестират в такива решения, коментира Бранимир Стефанов, основател и изпълнителен директор на Proptes

11:16 | 01.05.23 г.
„Здравословните“ сгради - повече продуктивност и по-малко разхищение на енергия

Може би не се замисляме, но ние прекарваме около 90% от времето си на закрито в сгради – било то в офиса или вкъщи. Качеството на въздуха вътре някой път може да е пет-шест пъти по-лошо, отколкото е въздухът навън, коментира Бранимир Стефанов, основател и изпълнителен директор на Proptes, в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-често това става чрез проветряване, а в бизнес сградите чрез вентилация, като по този начин се пуска свеж въздух, който отново да направи оптимален микроклимат, при който човек се чувства и работи най-добре.

В България тепърва навлизат технологиите и мисленето за здравословните сгради. Proptes е българска компания, стояща зад цялостно решение за мониторинг на качеството на въздуха в сградите.  Системата ѝ на работа включва разполагането на  различни сензори, които измерват определени параметри на микроклимата като фини прахови частици, температура, влажност, летливи органични съединения, също и осветеността, както и шума.

Цялата информация, която е събрана от сензорите, влиза в облачна платформа, чрез която потребителят може в реално време да се осведоми какъв е микроклиматът в даденото помещение и да вземе необходимите мерки.

„Когато микроклиматът излезе от предварително създадените оптимални граници, системата ни известява. Това може да стане или чрез мобилното приложение, или в самата платформа”, разказа Стефанов, чиято компания е член и на BESCO

„Мисля, че компаниите трябва да намерят сили и ресурси да инвестират в такива решения, защото по този начин се повишава продуктивността. Когато човек има оптимални условия да се труди, дава максимума от себе си. От друга страна те са свързани и с енергийната ефективност, защото когато поддържаме оптимални нива, не разхищаваме електрическа енергия”, допълни събеседникът.

Той посочи, че краткосрочните планове на компанията включват използването на все повече изкуствен интелект в програмата, тоест тя да може да подава сигнали и да дава по-добри и навременни съвети към потребителите, така че да си подобряват оптимално средата.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още