IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене помогна на Uber да надмине очакванията за печалбата си

Компанията очаква да подобри рентабилността си през второто тримесечие

15:49 | 02.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският гигант в споделеното пътуване Uber Technologies отчете печалба, която надминаха очакванията на анализаторите. Това показва, че потребителите продължават да харчат повече за превози и доставки на храна до вкъщи въпреки несигурната икономическа обстановка и увеличаването на цените, пише Bloomberg.

Коригираната печалба преди данъци, лихви, обезценка и амортизация е достигнала 761 млн. долара през първото тримесечие, обяви компанията. Това се оказа над средната прогноза на анализаторите за 678,6 млн. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

„Постигнахме рекордна рентабилност и свободен паричен поток за първото тримесечие и сме на път да увеличим рентабилността си отново през второто тримесечие“, коментира главният финансов директор Нелсън Чай.

Цената на акциите на Uber се повиши с повече от 3% преди началото на борсовия ден.

Резултатите подсказват, че базираната в Сан Франциско компания се справя с нестабилните икономически условия по-добре от очакваното, въпреки че разходите на потребителите за търговия на дребно и други области се свиват. Освен това компанията засенчва конкурента си Lyft, който преструктурира бизнеса си с оглед на забавянето на търсенето и слабата печалба. Lyft трябва да обяви финансовите си резултати по-късно тази седмица.

Uber е достигнала 31,4 млрд. долара брутни резервации – категория, в която попадат споделеното пътуване, доставките на храна и превоз на товари. Сумата се оказа малко под прогнозата на Wall Street за 31,5 млрд. долара, след като спадът на обема на превозите на товари повлече надолу общите резервации.

Общите резервации на Uber са почти поравно разделени между споделеното пътуване и доставките. Графика: Bloomberg Общите резервации на Uber са почти поравно разделени между споделеното пътуване и доставките. Графика: Bloomberg

Въпреки че компанията имаше по-малко от очакваното месечно активни потребители, резервациите на споделени пътувания, достигнали 15 млрд. долара, надминаха прогнозите – индикация, че клиентите ползват по-често превози. По-голяма ангажираност се отдава на по-ниските цени.

Новите мобилни продукти също така са помогнали за привличането на шофьори и клиенти към платформата, обяви главният изпълнителен директор Дара Косровшахи. Това е помогнало за подобряване на рентабилността, „въпреки че нашите конкуренти продължава да се конкурират чрез стимули и цени“, допълва той. Uber обяви, че активните шофьори на споделената услуга са се увеличили с 35% спрямо миналата година, което означава, че има ръст с повече от 1 млн. души.

Uber беше тежко засегната от отслабналото търсене на превози по време на пандемията. Въпреки че успя да смекчи удара чрез звеното си за доставки Uber Eats, което бързо се разрасна, компанията се изправи пред недостиг на водачи, след като градовете отново бяха отворени. Поради тази причина времето за чакане на коли и цените скочиха.

Към март Uber имаше 76% дял на пазара на споделено пътуване в САЩ, спрямо 66% в началото на 2020 г. по данни на YipitData. Uber, която намали броя на служителите си по-рано по време на пандемията, не е обявявала по-голямо свиване на разходите или раздяла с още работници.

Компанията отчете 8,8 млрд. долара приходи за периода до 31 март, което се оказа над очакваните от анализаторите 8,7 млрд. долара. Uber очаква коригираната ѝ печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация за настоящото тримесечие да е между 800 млн. и 850 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 11 месеца
Много удобно ви се 'изключиха' коментарите под статията за кабинета на Промяната ... Жалкарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още