IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи очилата си за добавена реалност в търсене на бъдеще след iPhone

Vision Pro ще се появи на пазара в САЩ в началото на следващата година и в други страни по-късно през 2024 г.

23:34 | 05.06.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Apple се намеси в метавселена партито на Meta, като представи очила за добавена реалност Vision Pro, най-рискования ѝ и най-голям залог от пускането на iPhone, предава Ройтерс.

Цената на Vision Pro ще започва от 3499 долара, над три пъти повече от най-скъпите очила в линията на Meta с устройства за смесена и виртуална реалност, които в момента доминират пазара.

Очилата на Apple ще бъдат налични от началото на следващата година в САЩ и в още страни по-късно през 2024 г.

Apple представи и редица нови продукти и функционалности, включително 15-инчов MacBook Air, мощен чип M2 Ultra, подобрения в софтуера ѝ iOS и функция за автокоригиране.

Apple не направи големи съобщения за генеративни AI продукти, сходни с ChatGPT или търсачката Bard на Goolge, но без много шум внедрява редица по-малки функционалности с изкуствен интелект като транскрибиране на гласова поща на живо.

Apple съобщи, че потребителите на Vision Pro ще могат да избират съдържание в очилата с очите си, да кликват с пръсти и с леко движение на пръстите да скролват, като в същото време използват и триизмерна камера и микрофон, за да правят видеа и снимки, които по-късно може да бъдат видени в 3D формат. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук при представянето на новите продукти на компанията. Снимка: EPA/БГНЕС Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук при представянето на новите продукти на компанията. Снимка: EPA/БГНЕС

В най-явната му разлика с очилата на Meta устройството има и външен дисплей, който показва очите на потребителя на хора във външния свят.

Външният екран потъмнява, когато потребителят е напълно потопен във виртуален свят. Когато човекът се приближи до потребител, който е в пълен виртуален режим, двамата ще станат видими един за друг.

Vision Pro може да се използва два часа с външна батерия, която Apple съобщи, че ще намалява тежестта върху главата на потребителя.

Книжата на производителя на iPhone поскъпнаха и достигнаха рекордните 184,95 долара преди обявяването на новите продукти, но леко поевтиняха след съобщението.

Слушалките използват новия чип R1, който е проектиран да обработва информация от сензорите си за по-малко от едно премигване време.

За работна употреба Apple показа как очилата може да се използват с клавиатура за работа като традиционен компютър с множество екрани.

Компанията съобщи, че сътрудничи с Adobe и Microsoft, за да интегрират приложенията си в новите очила, както и с технологичната компания Unity, която работи с разработчици на игри.

Услугата за стрийминг на видео Disney+ на Walt Disney ще бъде налична още от първия ден след пускането на устройството.

Apple показа също 15-инчовия си MacBook Air, захранван от проектиран от компанията чип M2. Цената на лаптопа ще започва от 1299 долара и той ще бъде пуснат в продажба следващата седмица. 13-инчовият MacBook Air ще се предлага на цена от 1099 долара.

Компанията представи също нова версия на Mac Pro, най-добре представящият се десктоп с чип M2 Ultra и цена, която започва от 6999 долара.

Apple въведе малки подобрения в софтуера си iOS и съобщи, че подобрява функцията за автокорекция на клавиатурите на iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: zelka007 ... *** = Т-u-м ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: zelka007 ... *** = *** ... ?! ... а това защо е цензурирано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... зависи на какво ниво са развили интерфейса и как са адаптирали приложенията за него ... въобще не подценявай *** Кук ... !! ... този човек е най-голямото попадение на Стив Джобс , дори главният им дизайнер струва 5% от акъла и визията на *** Кук ... виж досега какво е известно ... https://***.dpreview.com/news/6555487715/apple-enters-ar-vr-headset-market-with-vision-pro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
3499$ за тази простотия?Не се и съмнявам,че ще се намерят галф,они ,които ще си ги купят, но не вярвам да има някакъв сериозен успех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
scott
преди 10 месеца
грешна концеупцион!КОЙ ШЕ СИ СЛОЖИ КАПАЦИ НА ГЛАВАТА? Това е смъртоносната свръхдоза виртуал, която потребителкте нема да понесът! ХОДИ С ШЛЕМ КАТО СЛЕПЕЦ? МОЖ ДА УБИВА, НО НЕМА СЕ ПРОДАВА ТОВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още