IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината българи биха излезли от дома си без традиционния си портфейл

Плащанията с карти остават най-популярни в глобален мащаб, следват ги дигиталните портфейли, показва проучването Lost in Transaction 2023

16:07 | 08.06.23 г. 1
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

53% от българите биха излезли от дома си без своя традиционен портфейл (тоест само с дигитален еквивалент) вследствие на по-широкото навлизане на пазара на тази технология за плащане. Въпреки това най-използван метод за плащания в страната ни остава дебитната карта. Това са част от изводите на представеното в четвъртък пред журналисти ежегодно проучване Lost in Transaction на финтеха Paysafe. Докладът обхваща общо 14 държави, проведен е през април 2023 г. и в него са участвали 14 500 души.

Около 2/3 от българите (67%) предпочитат да пазаруват по време на сезонни намаления като "Черен петък" и др., а 39% от анкетираните биха се отказали от част от покупките си на касата заради бюджетни ограничения, поясни Иван Петров, SVP Software Engineerig в Paysafe България, цитирайки данните от ежегодния доклад. 

67%
от българите предпочитат да пазаруват по време на сезонни намаления като "Черен петък". 

По-голяма част от анкетираните признава, че би платилa с карта престоя си в хотел (62%), поръчка на храна за вкъщи (60%) и самолетни билети и почивки (58%).

Едва 6-7% от българите използват дигитални портфейли при плащането на такъв тип услуги, което е близо до глобалното навлизане (между 7-10%). Водещ фактор за възприемането на този метод все още е сигурността. 

"Изгубени в трансакциите“ показва, че забавленията са от първостепенно значение за потребителите - независимо дали става въпрос за това къде искат да похарчат трудно спечелените си пари, или как заплащат за основни стоки. "Никога не е било по-важно за онлайн бизнесите да гарантират, че техните методи за разплащане предоставят безпроблемно ползване от клиентите", поясни Петров. 

Глобалната картина

Тенденцията за безкешови плащания остава положителна и в останалите 13 държави, участвали в проучването. Запазва се засиленото търсене на пътувания, почивки и онлайн видеоигри въпреки нестабилната икономическа обстановка. Проучването отчита, че приоритетни за 51% от респондентите са разходите за забавление и развлечение.

През тази година 70% от анкетираните са използвали дебитните си карти за онлайн плащания повече, отколкото през миналата. Това остава и най-широкоразпространеният метод на плащане.

Мобилните портфейли набират все повече популярност при пазаруване тази година, като 40% от потребителите са увеличили използването им за онлайн плащания спрямо предходната година. Около половината (49%) от респондентите ги намират и за по-сигурен метод за плащане онлайн в сравнение с други такива, а масово предпочитани остават дигиталните портфейли на големите компании.

Ръст се забелязва и при плащанията с дигитален кеш, предпочитани от 30% от респондентите, като този метод набира популярност заради по-добрата възможност за контрол над средствата. Част от потребителите го намират и за най-сигурен при онлайн поръчки, тъй като подобно плащане не изисква никакви лични данни.

Никога не е било по-важно за онлайн бизнесите да гарантират, че техните методи за разплащане предоставят безпроблемно ползване от клиентите.
Иван Петров
SVP Consumer Technology

Малко над половината от анкетираните все още се притеснява да предоставя финансовите си данни онлайн (52%), а 68% от участниците в проучването предпочитат да използват методи, които не изискват такава информация при поръчки в интернет.

Въпреки популярността на изкуствения интелект едва 14% от респондентите споделят, че са плащали чрез методи, базирани на AI, в това число смартпортфейли и чатботове за плащания. Едва 10% биха използвали такъв метод в следващите 2 години, ако той бъде добре развит.

Апетитът към VR и AR разплащания също се повишава. Въпреки че до момента само 3% използват добавена и виртуална реалност, близо 1/3 от анкетираните биха плащали с помощта на VR и AR. 26% са склонни да си купят нещо и в метавселената, ако тя стане по-популярна и достъпна по света. 

И все пак кешът не е мъртъв - въпреки засилената употреба на дигитални методи за разплащане все още над 90% от плащанията по света продължават да се извършват с пари в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Тия рекламни статии не вървят. Много им се иска на някои плащанията да станат 100% банкови, но няма да стане. Хирата имат нужда от известна доза независимост и не постиянна наблюдаемост на плащанията си и си искат кеша. Айде няма нужда чак от толкова контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още