IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще се фокусира върху експортния контрол на технологии

Действията са част от новата стратегия за сигурност на блока

10:38 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейският съюз ще предложи нов надзор върху ключови технологии, които могат да се използват за военни цели. Освен това ще се опита до края на годината да предостави предложение за ограничаване на инвестиции, които биха могли да застрашат сигурността на блока, пише Bloomberg.

Като част от новата си стратегия за сигурност Европейската комисия ще предложи списък с технологии за оценка на риска, който може да бъде приет от страните членки най-рано през септември, сочи проект на документа, разгледан от медията. Също така ще се стреми да координира контрола върху износа в целия блок.

ЕС се стреми да укрепи инструментите за сигурност, с които разполага, тъй като държави като Китай и Русия все повече използват търговията и контрола на ключови вериги на доставки за постигане на политически и военни цели. Текстът, който все още подлежи на промяна, ще бъде официално оповестен днес (20 юни).

„Руската военна агресия срещу Украйна показа как прекаленото разчитане на която и да е отделна страна, особено когато те имат системно различни модели и интереси, намалява стратегическите възможности на Европа и излага на риск нашите икономики и граждани“, гласи документът. ЕС „сега се нуждае от цялостен и стратегически подход към икономическата сигурност, намаляване на риска и насърчаване на технологичното предимство в стратегически сектори“, допълва той.

Стратегията идентифицира поредица от потенциални рискове, пред които блокът може да се изправи, включително опити за атаки на неговата верига на доставките и ключовата му инфраструктура. Комисията изброява инструменти, с които разполага, за да се противопостави на тези предизвикателства и обмисля как да подсили своя арсенал с нови инвестиционни контроли, за да ограничи изтичането на пари и ноу-хау от важни сектори, които могат да са от полза за стратегически съперници като Китай.

Някои представители на властите се опасяват, че графикът на ЕК е твърде оптимистичен и поставя нереалистични цели.

Предложението предлага поглед върху мерките, които ЕС иска да предприеме, за да повиши сигурността си като блок, но по-подробни планове, особено за контрола върху износа, ще бъдат обявени на по-късен етап, твърди източник, запознат с въпроса, който е поискал да остане анонимен.

Комисията и страните членки ще проучат какви рискове за сигурността могат да се породят от външни инвестиции и до края на годината ще предложат нови мерки за стоки, които биха могли да подобрят военните и разузнавателните способности, показва документът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още