IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите играчи потънаха на борсата преди ребалансирането на Nasdaq 100

Корекциите по индекса са заради „свръхконцентрацията“ в него

12:12 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Цената на акциите на Apple, Microsoft и други големи играчи се понижи в понеделник, след като Nasdaq обяви, че ще ребалансира своя индекс Nasdaq 100, за да се справи със „свръхконцентрацията“ на бенчмарка, предава Ройтерс.

Apple записа 1,1% понижение, което я остави с пазарна капитализация от 2,967 трлн. долара. На 30 юни тя за първи приключи сесията над границата от 3 трлн. долара. При Alphabet и Amazon спадът в понеделник беше над 2%, а при Microsoft и Tesla – по над 1%.

Най-високо оценените акции на Wall Street поеха надолу, след като късно в петък Nasdaq каза, че ще проведе „Специално ребалансиране“ на показателя, за да „адресира свръхконцентрацията на индекса, като преразпредели тежестта“.

Корекцията ще бъде базирана на акциите в обращение към 3 юли, като промените ще бъдат обявени на 14 юли и ще влязат в сила преди откриването на сесията на 24 юли.

Nasdaq 100 включва 100 от най-големите компании, които се търгуват на борсата Nasdaq, а промените в индекса ще принудят инвестиционните фондове, които го следят, да коригират своите портфейли и да продадат акции от фирми, чиято тежест в индекса е намалена.

Най-ценните компании на Wall Street бяха сред най-големите печеливши от възстановяването на фондовия пазар в САЩ тази година, като допълнително увеличиха тежестта си в Nasdaq 100, както и в Nasdaq Composite и S&P 500.

Въпреки че S&P 500 записа 15% ръст от началото на годината, Nvidia се изстреля със 189%, а при Tesla ръстът е над два пъти. Microsoft, Amazon и Apple са се покачили между 38% и 51% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още