IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney забавя темпа на работа на Marvel и Lucasfilm

Компанията се опитва да свие разходите си

14:09 | 14.07.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Walt Disney забавя темпа, що се касае до създаването на филми и сериали за франчайзите на Marvel Studios и Lucasfilm, обяви главният изпълнителен директор Боб Айгър, цитиран от CNBC.

Това се случва в момент, в който компанията се опитва да свие разходите си и след като най-новите ѝ филми – от тези на Marvel до различни анимации – не се представиха впечатляващо в боксофиса.

„Отдръпваме се не само за да се фокусираме, но и като част от усилията за обуздаване на разходите. Харчим по-малко за това, което правим, и правим по-малко“, посочва Айгър.

По-рано тази година Disney започна голяма реорганизация на бизнеса си, която включва 5,5 млрд. долара свиване на разходите, 3 млрд. долара от които ще дойдат от съдържание, като се изключи спортното.

Айгър посочва, че голяма част от решенията са взети в подкрепа на ключовата стрийминг услуги на компанията – Disney+, така че да се привлекат повече потребители.

Макар че нищо от звеното за анимационни филми Pixar не липсва в последните месеци, Айгър посочва Marvel като пример за усилията на компанията да подсили оригиналното си съдържание в стрийминг платформата си.

„Marvel е чудесен пример за това. Тя не е била в телевизионния бизнес на значително ниво, а те не просто увеличиха броя на филмите, които пускат, но успяха да направят и редица сериали“, коментира Айгър. „Честно казано, това намали фокуса и вниманието“.

През 2009 г. Disney придоби Marvel за повече от 4 млрд. долара, а след това франчайзът ѝ донесе милиарди долари в глобалния боксофис.

По-рано тази година Айгър каза, че компанията трябва да прецени колко продукции трябва да направи за всеки от героите от Marvel Cinematic Universe, както и че е време да направи нещо ново за бранда.

По-рано тази година „Ант Мен и Осата: Квантомания“ се превърна в 31-вия филм от Marvel Cinematic Universe, давайки начало на петата фаза в 15-годишния франчайз. Филмът записа значителен спад на продажбите на билети през втория си уикенд спрямо дебютния си. Освен това продукцията получи смесени към негативни отзиви.

Междувременно „Пазители на Галактиката Volume 3” се представи доста по-добре, генерирайки над 800 млн. долара приходи в глобален план.

От страна на Lucasfilm не е имало нов филм от поредицата „Междузвездни войни“ от 2019 г., а компанията се фокусира предимно върху сериали, като номинирания на Emmy „Andor” и „Obi-Wan Kenobi” за Disney+. „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, петият филм от този франчайз, не се представи добре в боксофиса, въпреки че беше пуснат по кината около 4 юли.

И все пак, подобно на Marvel, Lucasfilm носи добри приходи на Disney. Компанията придоби Lucasfilm през 2012 г. за около 4 млрд. долара.

За Disney и повечето ѝ конкуренти в стрийминга оригиналното им съдържание се позиционира предимно в основните стрийминг услуги на конкретните компании, като не се лицензира към други платформи.

Днес обаче Айгър заяви, че е възможно Disney да лицензира част от съдържанието си за други стрийминг платформи.

„Възможно е. Не го изключвам“, посочва той. По думите му лицензирането е част от моделите, които са формирали традиционния телевизионен бизнес, а задържането на съдържание в собствената платформа в ранните дни на стрийминга е било правилен ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
"Дисни" гнездото на изкривеняци унищожава непоправимо всичко, до което се докопа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още