IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай насочва пазара на смартфони към най-лошата му година от над десетилетие

Очаква се доставките на смартфони да спаднат с 6% на годишна база до 1,15 млрд. броя през 2023 г.

10:35 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставките на смартфони в глобален мащаб се насочват към най-слабата си година от над десетилетие, тъй като продължаващата икономическа несигурност в Китай и в други страни хвърля сянка върху потребителските разходи, съобщава Bloomberg.

Очаква се доставките на смартфони да спаднат с 6% на годишна база до 1,15 млрд. броя през 2023 г., показва последната оценка на Counterpoint Research. Компанията се позовава на охлаждащото се възстановяване на китайската икономика, бореща се с дефлация, и разочароващо търсене в САЩ.

„Азия е едно от основните препятствия пред положителния растеж, тъй като насрещните ветрове спират икономическия обрат, очакван в Китай“, се посочва в доклада.

В Северна Америка „потребителите се колебаят да обновят устройствата си, като ускоряват темпа на замяна в САЩ и в световен мащаб до рекордно високи нива“.

Очаква се пазарът на смартфони в глобален мащаб да достигне десетгодишно дъно през 2023 г. Източник: Counterpoint Research Очаква се пазарът на смартфони в глобален мащаб да достигне десетгодишно дъно през 2023 г. Източник: Counterpoint Research

Въпреки това Apple Inc. се смята за относително добре позиционирана да устои на спада, тъй като нейните iPhone устройства се насочват към значителен цикъл на надграждане през втората половина на годината. Макар китайски марки като Xiaomi Corp. и Oppo да са принудени да се конкурират за клиенти при всяко ново устройство, Apple печели от стотици милиони потребители, които предпочитат да надграждат само в рамките на своята хардуерна екосистема.

„От началото на годината се наблюдават рекордно ниски нива на надграждане (ъпгрейд) при всички притежатели“, коментира Джеф Фийлдхак, директор на отдела за изследвания в Counterpoint. „Пускането на iPhone 15 е прозорец за операторите да откраднат клиенти с висока стойност. И с тази голяма база от потребители на iPhone 12 промоциите ще бъдат агресивни“, добавя той.

По-рано тази седмица тайванската компания Hon Hai Precision Industry Co., известна още и като Foxconn, понижи прогнозата си за годината, подчертавайки отслабващия пазар на потребителска електроника. Според редица компании, включително Apple, Qualcomm и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., влошеното положение след пандемията от коронавирус може да продължи по-дълго от първоначално очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още