IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на Xiaomi влага близо 50 млн. долара в завод за смартфони в Индия

Концернът ще разчита на Dixon за местното производство, тъй като Ню Делхи притиска китайските технологични фирми да използват местни партньори

13:33 | 15.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на Xiaomi Inc. Dixon Technologies India Ltd. планира да отвори огромна нова фабрика в покрайнините на Ню Делхи, докато Индия притиска китайските технологични фирми да използват местни партньори за сглобяване на своите продукти, съобщава Bloomberg.

Dixon ще инвестира повече от 4 млрд. рупии (48,2 млн. долара) за три години във фабриката с размерите на шест футболни игрища, която ще произвежда най-вече смартфони с марка Xiaomi, казват източници, запознати с въпроса.

Заводът трябва да бъде открит от държавен служител към края на този месец.

Базираната в Пекин Xiaomi беше принудена да си партнира с Dixon за сглобяване на смартфони, тъй като Индия притиска китайските компании да локализират всичко - от производството до разпространението на устройства. Това означава, че по-старите доставчици на Xiaomi в Индия – Bharat FIH на тайванската Foxconn Technology Group и китайската DBG Technology Co. – ще бъдат отстранени като партньори.

При подобен ход по-рано тази година Xiaomi сключи договор с индийската Optiemus Electronics Ltd. за производството на своите Bluetooth слушалки - продукт, който преди това внасяше от Китай.

В миналото Xiaomi беше ненадминат лидер на индийския пазар на смартфони, но загуби инерция, след като се сблъска със засилен регулаторен контрол и прекомерно разшири продуктовото си портфолио - което по собствено признание обърква клиентите.

Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света, е силно оспорван регион за най-големите световни марки телефони, като производители като Apple Inc. се борят да увеличат продажбите в най-многолюдната страна в света.

Междувременно Xiaomi залага на постепенно възстановяване, тъй като иска да предлага достъпни 5G смартфони на местно ниво.

Партньорството на Xiaomi с Dixon е още един тласък за местната компания, която е сред доставчиците, борещи се да се превърнат в индийския отговор на Foxconn - тайванският доставчик на Apple, най-известен като ключов производител на iPhone.

Основателят на Dixon Сунил Вачани открива компанията с кредит в малка постройка в покрайнините на Ню Делхи преди три десетилетия. Днес Dixon е бързо разрастваща се компания за електроника, която произвежда продукти, включително смартфони, перални машини и телевизори за марки като Motorola и Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още