IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ползата от производство на лекарства в Космоса?

Проблемите в производствотп са свързани с получаването на лицензи и процедурите с големите институции в САЩ, посочи Делян Аспарухов, съосновател на Varda Space Industries

16:24 | 18.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Американска компания създаде лекарство в Космоса, като това е първият в историята препарат произведен извън космическа станция. Фирмата използва ракетите на Space X, за да изстрелва свои фабрики за производство и планира да пусне нови четири през тази и следващата година, а до няколко години да пусне лекарствата и на пазара. Това съобщи в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Делян Аспарухов, съосновател на Varda Space Industries.

Според него идеята за производството на лекарства в Космоса не е нова. „САЩ през 70-те години на миналия век започват подобни опити на Skylab, първата станция изпратена от NASA, но тогава фокусът не е върху това производство“, обясни Аспарухов.

По думите му ползата на производството на лекарства извън Земята се базира на нулевата гравитация в Космоса – там е необходимо значително по-малко топлинна енергия за обработката на вещества и превръщането им в познатите за нас лекарства.

„Идеята на Varda Space Industries е производство на лекарства в малки фабрики, изпращани на ракети на Space X, за разлика от производството им на космически станции. Това прави производствената дейност напълно автоматизирана, липсата на хора на борда на ракетата позволява те да са по-малки и съответно по-леки при изпращането и връщането им“, разкри мениджърът.

На въпрос какви са проблемите при производство на лекарства в Космоса той отговори, че основните пречки са получаването на лицензи и процедурите с големите институции в САЩ.

Съоснователят на Varda Space Industries смята за историческо постижение първото лекарство, което е създадено в Космоса извън космическа станция, след като на 12 юни тази година е изстреляна първата им фабрика за лекарства, а на 30 юни е започнало и производството. „Лекарството все още е в Космоса, а капсулата с него трябва да кацне в щата Юта“, добави Аспарухов и потвърди, че след успешното връщане на капсулата плановете предвиждат да изстрелят още четири нови фабрики през тази и следващата година, а през 2025 г. техният брой да достигне до шест, дори до десет.

„Очаква се тази година печалбата на Varda Space Industries да достигне около 10 милиона долара, а до 2027 г. да има пуснато лекарство на пазара, произведено от фирмата, като тогава се очаква и връщане на инвестициите“, обясни Аспарухов.

С какви финанси разполага Varda Space Industries и кои са инвеститорите на фирмата? Кога да очакваме първите произведени лекарства в Космоса? Ще има ли в Космоса град, посветен на производството от различни сектори? Какъв е приносът на изкуствения интелект във фармацевтичната индустрия? Кой води в космическата надпревара? Какво ще се дискутира утре на форума на София Тех Парк?

Отговорът на тези и други въпроси ще научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още