IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet и Meta спечелиха дело срещу австрийски закон за управление на съдържанието

По друго дело в Съда на ЕС има риск Apple да трябва да плати 13 млрд. евро на Ирландия

15:41 | 09.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google на Alphabet, Meta Platforms и TikTok на Bytedance спечелиха дело на върховния съд на Европейския съюз, което ограничава възможността на страните от ЕС да ги удрят със собствени местни правила, съобщава Bloomberg.

Трите компании оспорваха австрийски закон, който влезе в сила през 2021 г. и принуждаваше комуникационните платформи да проверяват незаконното онлайн съдържание в тях или рискуват глоби от до 10 млн. евро. Те твърдяха, че законът не може да важи за тях предвид факта, че европейските им централи са в Ирландия – магнит за някои от най-големите технологични компании.

Държавите в 27-членния блок „не могат да подлагат доставчик на комуникационна платформа, установен в друга държава членка, на общи и абстрактни задължения“, се казва в изявление на Съда на ЕС по решението от четвъртък.

Австрийските правила влязоха в сила преди Закона за цифровите услуги на ЕС – нов пакет дигитални правила, които задължават социалните медии да наемат повече модератори на съдържание и да използват смекчаване на риска, за да намалят разпространението на вредно съдържание. Компаниите, които не спазват правилата, могат да бъдат изправени пред глоби от до 6% от годишните приходи или дори да бъдат забранени от ЕС, ако многократно нарушават правилата.

„Доволни сме от днешното решение, което потвърждава важността на принципа на ЕС за страната на произход“, се казва в изявление на Google по имейл. Мета е отказала коментар. Говорителите на TikTok и австрийския регулатор не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Делото на Apple

В развитие на друга съдебна битка се оказва, че има риск Apple да трябва да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия, след като съветник на Съда на ЕС заяви, че победата на производителя на iPhone в по-ранно оспорване на дело трябва да бъде отхвърлено.

Генералният адвокат Джовани Питруцела от Съда на ЕС заяви в консултативно становище, че победата на Apple на по-долна съдебна инстанция в ЕС трябва да бъде преразгледана, тъй като е изпълнена с правни грешки. Най-висшият трибунал на ЕС трябва да издаде своето обвързващо решение в знаковия спор за държавна помощ през следващите месеци и в повечето случаи следва подобни съвети.

„С оглед на правните грешки, допуснати от Общия съд, които опорочават неговите оценки“, оспорването трябва да бъде „отменено изцяло“, каза Питруцела. Акциите на Apple поевтиняха с 0,4% до 182,13 долара по време на предпазарната търговия в четвъртък.

През 2016 г. еврокомисарят по антитръстовите закони Маргрете Вестагер, която е във временен отпуск заради кандидатурата си за президент на Европейската инвестиционна банка, предизвика възмущение от централата на производителя на iPhone в Купертино в Калифорния до Белия дом, когато реши да се намеси в данъчните договорки на компанията в Ирландия. Това е най-големият случай в десетилетната кампания на Вестагер за справедливост при плащането на данъци, която е насочена още към Amazon.com и автомобилния производител Fiat на Stellantis. Тя твърди, че избирателните данъчни облекчения за големи фирми са незаконна държавна помощ, забранена в ЕС.

Apple и Ирландия спечелиха първоначалния опит да се отмени решението на ЕС през 2020 г., след като съдиите установиха, че Европейската комисия е допуснала няколко грешки. Поражението беше съкрушителен удар за Вестагер, която претърпя още няколко загуби в други данъчни дела, след като съдиите опровергаха констатациите на екипа ѝ, че Ирландия и Люксембург са дали на фирмите несправедливо данъчно предимство.

В четвъртък Apple отвърна на констатациите на Питруцела, заявявайки, че долната инстанция „бе много ясна, че Apple не е получила селективно предимство и никаква държавна помощ и ние вярваме, че това [решение] трябва да бъде потвърдено“.

Европейската комисия е отказала коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още