IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb ще плати глоба заради подвеждане на австралийски клиенти с цени в щатски долари

Местен съдия нареди на Airbnb да плати глоба в размер на 15 млн. австралийски долара

10:12 | 21.12.23 г.
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg

Австралийски съд нареди на платформата за краткосрочни жилищни наеми Airbnb да плати глоба от 15 млн. австралийски долара (10 млн. щатски долара), а компанията може да плати още толкова като компенсация на свои клиенти в страната, които не са знаели, че са таксувани в щатски, а не в австралийски долари, предаде CNBC.

Airbnb призна, че между януари 2018 г. и август 2021 г. е представила на австралийските потребители неверни или подвеждащи данни, че цените, показвани на платформата ѝ за места за настаняване в страната, са в австралийски долари, които струват по-малко от зелените пари. За около 63 хил. клиенти цените са били в щатски долари.

Местен съдия нареди на Airbnb да плати глоба в размер на 15 млн. австралийски долара в рамките на 30 дни за нарушаване на австралийското законодателство за защита на потребителите, както и 400 хил. австралийски долара разходи за съдебни разноски.

По-рано Airbnb пое ангажимент пред съда, че ще изплати до 15 млн. австралийски долара като компенсация на клиентите, които имат право на това.

На 31 август 2021 г. Airbnb измени платформата си, така че цените в щатски долари да бъдат ясно обозначени чрез използването на съкращението "USD".

Регионалният мениджър на Airbnb за Австралия и Нова Зеландия Сюзън Уилдън заяви, че приоритет на компанията е да гарантира, че потребителите могат да резервират с увереност.

"Въпреки че се смята, че само много малък процент от австралийските гости са били засегнати, ние сме разочаровани, че това се е случило", каза Уилдън в изявление. "Airbnb би искала да се извини на тези гости", добави тя.

Срещу Airbnb е заведено дело от австралийската Комисия за защита на конкуренцията и потребителите, която следи за спазването на потребителското право.

"Потребителите са били подведени относно цената на настаняването, като основателно са предположили, че цената се отнася за австралийски долари, тъй като са били на австралийския уебсайт на Airbnb, търсейки настаняване в Австралия и виждайки знака за долар", заяви в изявление председателят на комисията Джина Кас-Готлиб.

"Започнахме този случай, за да изпратим силен сигнал на големите цифрови платформи като Airbnb, че те трябва да спазват австралийския закон за защита на потребителите и да не подвеждат потребителите", добави тя.

Около 2000 австралийски потребители са подали жалби до Airbnb в продължение на повече от три години. Airbnb е обвинила клиентите, че са избрали цени в щатски долари, включително потребители, които не са направили този избор.

Airbnb Inc. е със седалище в Сан Франциско, където е основана. Австралийските власти са завели делото срещу базираното в Дъблин нейно европейско дъщерно дружество Airbnb Ireland UC, тъй като то управлява уебсайта и приложенията на Airbnb за потребителите в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още