IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махмурлукът след голямото AI опиянение може би тепърва започва

Технологията все още не се е доказала като двигател на растежа на приходите

16:20 | 03.01.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Едно нещо изглежда сигурно за 2024 г.: изкуственият интелект (AI) ще трябва да започне да носи пари. Дали може да го направи е съвсем друг въпрос, пише Wall Street Journal.

Вълнението около генеративния изкуствен интелект, предизвикано от чатбота на OpenAI, беше водеща тема за инвеститорите през 2023 г. Технологичният индекс Nasdaq Composite записа 43% ръст за годината, а това представяне е на второ място сред най-добрите резултати на показателя от 15 години. Междувременно технологичните компании и тези за електронна търговия в S&P 500 постигнаха среден ръст от 57%, над два пъти по-добре от общото представяне на широкия индекс за годината. Индексите, проследяващи подсектори като чипове и софтуер, записаха най-добрите си годишни ръстове от 2009 г., когато пазарът се възстановяваше от световната финансова криза.

Но новата година може да е по-отрезвяваща. Технологичните акции имаха рязък борсов спад във вторник, а някои от постигналите най-голям ръст за 2023 г. сега записаха най-значителни понижения. Това включва производители на чипове като Nvidia, Intel и AMD, както и софтуерни конкуренти като Salesforce, Adobe и ServiceNow. Технологичните компании с мегакапитализация, известни като Великолепната седморка, отчетоха среден спад от близо 2% за деня, което се равнява на загуба на обща пазарна капитализация от над 238 млрд. долара.

Махмурлукът след AI опиянението не беше единственият виновник. Цената на акциите на Apple се понижи с повече от 3 на сто, след като Тим Лонг от Barclays намали рейтинга на книжата до „продавай“, а като причина за това посочи най-вече слабото търсене на новите модели iPhone.

Голямото спекулативно движение от миналата година обаче добави риск за технологичния сектор като цяло. Малко компании, освен Nvidia, печелят значително от изкуствения интелект. Освен това миналата година много технологични дружества направиха значителни съкращения и започнаха преструктуриране, тъй като бизнесът им се забави. Темповете на растеж на съответните бизнеси за облачни изчисления на Amazon, Microsoft и Google се забавиха значително през 2023 г. в сравнение с предходни години, тъй като основните корпоративни клиенти предприеха стъпки за оптимизация, за да намалят разходите си.

И все пак цената на акциите на Amazon, Microsoft и Alphabet нарасна през годината. Стойността на книжата на Microsoft записа 57% ръст – най-доброто ѝ годишно представяне от 1999 г. насам – като постигна рекорд. Силната връзка между Microsoft и OpenAI и агресивното интегриране на функции, подобни на тези на ChatGPT, в продуктите на технологичния гигант – от Word до PowerPoint и търсачката Bing – дадоха на легендарната софтуерна компания възможността да бъде един от ранните лидери в AI надпреварата.

Но Microsoft вече има огромен бизнес, който генерира над 218 млрд. долара годишни приходи, а изкуственият интелект ще трябва да донесе голям нов растеж, за да го тласне нагоре. Много от големите корпоративни клиенти на компанията все още се чудят как да използват технологията, което може да означава ограничена инвестиционна дейност в близко бъдеще.

Във връзка с проучване сред главни информационни директори, проведено миналия месец, Брент Тил от Jefferies посочва, че AI и машинното обучение „са основни двигатели зад това защо клиентите възнамеряват да увеличат разходите си за облака“. На 19 декември анализаторът на Bernstein Антъни Саконаги написа, че „главните информационни директори все още са във фаза на проучване на изкуствения интелект“, след като беше провел свое проучване.

Adobe вече показа как може да изглежда разочарованието от AI. Цената на акциите на разработчика на софтуер се повиши с над 85% през годината, преди отчета на компанията за фискалното четвърто тримесечие, който излезе миналия месец, тъй като инвеститорите имаха големи надежди, че новите инструменти на Adobe с генеративен изкуствен интелект, като Firefly, ще предизвикат скок в търсенето. В крайна сметка Adobe използва отчета си, за да прогнозира само 10% ръст на приходите за новата фискална година – без изменение спрямо представянето от предходната година. Според редица анализатори цифрата е консервативна за Adobe. Оттогава цената на акциите на компанията се понижи с повече от 7 на сто.

Подобрен обрат в настроенията може да се очаква в много от отчетите на технологичните компании за четвъртото тримесечие, които ще започнат да се появяват този месец.

„Притесняваме се, че предимствата от AI може да се материализират по-късно, отколкото мнозина очакват“, пише софтуерният анализатор Патрик Колвил в бележка до клиентите си. В собствения си доклад, приблизително по същото време, Алекс Зукин от Wolfe Research пише, че „сме в пика на AI еуфорията и вероятно се насочваме към дъното на разочарованието, след като действителните приходи от генеративния изкуствен интелект отнемат повече време, за да се материализират...“

Така може да се окаже, че скъпите чатботове ще се нуждаят от повече време, за да докажат, че не са само приказки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още