IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бианор: България и Румъния са най-ефективните дестинации за отбранителни проекти в ЕС

Пазарът на труда в България се подобрява за работодателите, тъй като чуждестранни компании се изтеглят от страната и това улеснява намирането на кадри, казва Костадин Йорданов

19:25 | 14.01.24 г.
Главният изпълнителен директор на Бианор холдинг Костадин Йорданов. Снимка: Бианор Холдинг
Главният изпълнителен директор на Бианор холдинг Костадин Йорданов. Снимка: Бианор Холдинг

В рамките на ЕС България и Румъния са най-ефективните дестинации за отбранителни проекти от гледна точка на съотношението цена спрямо качество, коментира Костадин Йорданов, изпълнителен директор и съосновател на Бианор Холдинг, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Бианор холдинг АД извършва дейността си в три направления – софтуерни решения за бизнеса, телекомуникации и отбранителна промишленост, като обединяващото холдинга е, че всички компании в него предоставят услуги по разработка на софтуерни продукти за клиентите, обясни Йорданов. Той е публично дружество, като пазарната му капитализация варира между 25 млн. и 30 млн. лева, холдингът има 150 служители.

До 2022 г. компанията расте органично със среден годишен темп от около 25%-26%. През 2023 г. компанията за първи път започва да допълва този ръст чрез придобивания, като в рамките на годината са осъществили четири такива. Придобиванията са насочени към компании, които попадат в същия сегмент на софтуерните услуги, като всяка от тях се специализира в нещо конкретно, разказа Йорданов.

Първата от придобитите компании е специализирана в изкуствен интелект (ИИ) и има дълъг опит в сектора, като е закупена с цел допълване на компетенциите на Бианор холдинг в сферата. В момента холдингът работи по проект на европейския фонд за отбрана, който е свързан с киберсигурност и използването на ИИ за ранно откриване и превенция на кибератаки. Друга от придобитите компании е специализирана в оптимизацията на бизнес процесите чрез софтуерни услуги, като работи с големи компании като Nokia и Bosch. Третата е специализира в поддръжка на облачни услуги и трансформация към облачни услуги за корпоративни клиенти.

Сделките са комбинация между кеш и дялов суап, като стратегията на Бианор е, когато правят подобен тип сделки да придобиват 100% от компаниите, така основателите на придобитите компании стават акционери и работят за постигането на целите на холдинга. Всички придобити компании са печеливши, като цената им е 1,2 до 2 пъти по-висока от сумата на продажбите на компаниите, обясни Йорданов.

Той посочи, че бизнесът в отбранителния сектор се различава от работата с корпоративни клиенти.

„В сферата на отбраната има специфичен начин на работа, както от гледна точка на процесите, които се използват. Един стартъп се интересува много повече от това колко бързо можем да направим продукта и да го пуснем на пазара, докато в сферата на отбраната начинът, по който се прави софтуер, е свързан с много повече планиране и документация", отбеляза Йорданов. 

Намирането на програмисти, който да работят по отбранителни проекти и да могат да получат достъп до класифицирана информация, не е проблем, работим само с граждани на ЕС, каза той.Той наблюдава подобряване на пазара на труда за работодателите, тъй като чуждестранни компании се изтеглят или намаляват присъствието си у нас. Холдингът има офис и в Ню Йорк.

Благодарение на освобождаването на много служители в IT сектора в САЩ останалите индустрии успяват да наемат IT специалисти, след като години наред те трудно се конкурираха с гиганти като Google, Microsoft или Apple, каза Йорданов.За първи път през последните години има достатъчно подготвени специалисти, които да навлязат и в други индустрии освен технологичната, добави той. 

Целия коментар гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още