IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шерил Сандбърг напуска борда на директорите на Meta

Бившият главен оперативен директор на Facebook напуска последната си официална роля в компанията

07:01 | 18.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият главен оперативен директор и настоящ член на борда на директорите на компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. Шерил Сандбърг заяви, че тази година ще се оттегли от борда, напускайки последната си официална роля в компанията за социални медии, на която помогна да се превърне от обещаващ интернет стартъп в стабилна компания за дигитална реклама, съобщи Bloomberg.

"Със сърце, изпълнено с благодарност, и с ум, изпълнен със спомени, съобщавам на борда на Meta, че няма да се кандидатирам за преизбиране през май тази година", написа Сандбърг в сряда във Facebook. "Занапред ще бъда съветник на компанията и винаги ще съм на разположение, за да помагам на екипите на Meta."

54-годишната Сандбърг се присъединява към Facebook през 2008 г. като дясна ръка на съоснователя Марк Зукърбърг и отговаря за рекламата, партньорствата, бизнес развитието и операциите на новосъздадената компания, след като е работила в Google, McKinsey & Co. и Министерството на финансите на САЩ. През 2022 г. тя напуска работата си като главен оперативен директор на компанията, която по това време е ребрандирана като Meta.

По време на работата си в технологичния гигант, който притежава също и Instagram и WhatsApp, Сандбърг има ключова роля за превръщането на социалната мрежа в машина за правене на пари и една от най-големите компании в света. През 2022 г. Meta има приходи в размер от почти 117 млрд. долара, повечето от които са от таргетирана реклама.

Сандбърг често служи като публично лице на компанията, особено пред политиците и регулаторните органи. С нарастването на критиките към Facebook и нейните платформи през последните години, включително и с разразилите се скандали за пропуски в защитата на личните данни и модерирането на съдържанието, Сандбърг все повече се оттегляше от светлината на прожекторите.

"Твоята отдаденост и напътствия бяха от решаващо значение за нашия успех", написа Зукърбърг в коментар към публикацията на Сандбърг във Facebook. "Благодарен съм ти за непоколебимия ти ангажимент към мен и Meta през годините."

Не е ясно дали Meta планира да замени Сандбърг в борда, който сега има осем други членове, включително Зукърбърг като председател. Говорител на компанията заяви, че Meta постоянно преценява как да увеличи борда, но отказа да разкрие подробности.

Откакто напусна ролята на главен оперативен директор в Meta, Сандбърг отделя повече време за благотворителни дейности. Нейната организация с нестопанска цел LeanIn.Org стартира програма за момичета от 11 до 15 години, наречена Lean In Girls, чиято цел е да преподава уроци по устойчивост, поемане на положителни рискове и лидерство. Тя също така е част от екип от инвеститори, които миналата година създадоха женски професионален футболен клуб в района на залива на Сан Франциско; отборът ще изиграе първия си сезон през 2024 г.

Неотдавна Сандбърг организира събитие в ООН, посветено на сексуалното насилие, което се случи по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още