IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba разкри неочаквана държавна собственост в над 12 свои бизнеса

Дружествата са частично притежавани от китайски държавни компании или чуждестранни държавни инвестиционни фондове

10:15 | 26.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Alibaba Group Holding разкри по-широка мрежа от дялове на китайското правителство в бизнес подразделенията си от по-рано известната информация след запитване от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), съобщава Bloomberg.

Базираният в Ханджоу гигант в електронната търговия заяви в документи в САЩ и Хонконг през уикенда, че над 12 от дружествата му са частично притежавани от китайски държавни компании или чуждестранни държавни инвестиционни фондове. В документа компанията казва, че разкритията са направени „в отговор на определени коментари от служители на SEC” като изменение на по-ранен неин документ от юли.

Документите излизат наяве, след като управляващата китайска Комунистическа партия заяви миналия месец, че ще играе по-голяма роля в управлението на технологиите и развитието на науката в страната. Затягането на контрола на Пекин над технологичните му компании през последните години засили загрижеността на инвеститорите и потенциала за по-голям контрол в САЩ.

Китайски държавни предприятия имат дялове в шест от бизнесите на Alibaba за директни продажби, които са допринесли с по-малко от 6% за общите приходи през фискалната година до март 2023 г. Пет от тези дялове са под 10%, а другият е под 30%, се вижда от документите.

Компанията каза още, че държавните компании са придобили собственост в няколко бизнес дружества в сферата на спорта, здравеопазването, логистиката и местни потребителски услуги. Освен това Alibaba разкри малки дялове в някои подразделения, държани от държавни инвестиционни фондове от Сингапур, Малайзия, ОАЕ и Катар.

Alibaba не посочва конкретните дружества в документите. Корпоративната структура на холдинга е изключително сложна и преминава през преструктуриране, като компанията обмисля да отдели няколко бизнес направления в самостоятелни компании. Представител на компанията не е отговорил веднага на искането за коментар.

Последният документ допълва т.нар. „златни акции“ – номинални дялове обикновено от 1% - които китайските държавни дружества поеха миналата година в подразделения на китайски технологични лидери, включително Alibabа и Tencent Holdings. Тази структура на теория позволява на правителството да номинира директори или да оказва влияние върху решения на компанията – ход, за който се смята, че дава на Пекин друго ниво на влияние върху играчите на най-голямата интернет арена в света.

През последната година Alibaba изпитва трудности да преструктурира огромната си империя от компании в електронната търговия, логистиката и облачните услуги. Главният изпълнителен директор Еди У сега пое пряк контрол върху основните бизнес подразделения в опит да спечели обратно потребители на фона на нарастващата конкуренция и регулаторни рискове на местно ниво и в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още