IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom продаде бизнеса си за отдалечен достъп на KKR за 4 млрд. долара

Сделката е част от усилията на Broadcom да опрости бизнеса си след придобиването на VMware миналата година

22:38 | 26.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителят на чипове Broadcom продава подразделението си, което позволява на потребителите да имат достъп до настолни компютри и приложения от всяко устройство, на компанията за частни инвестиции KKR. Сделката се оценява на около 4 млрд. долара и е част от усилията на Broadcom да опрости бизнеса си след придобиването на VMware миналата година за зашеметяващите 69 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Звеното за предоставяне на отдалечен достъп (end-user computing, EUC) ще стана самостоятелна компания и ще продължи да бъде управлявана от сегашния управленски екип, воден от Шанкар Айър, казва KKR в изявление в понеделник.

Акциите и на Broadcom, и на KKR поскъпнаха с почти 1% в ранната търговия.

Сделката с VMware, която бе изправена пред няколко регулаторни препятствия, бе сред най-големите в света, когато бе обявена през май 2022 г. Broadcom приключи с придобиването повече от година по-късно, през ноември 2023 г., след като получи регулаторно одобрение на основния пазар Китай.

Broadcom заяви за пръв път през декември, ще се опита да продаде подразделението. Сега се опитва да се раздели и с бизнеса със софтуер за сигурност на VMware – Carbon Black.

Сделката е най-новото придобиване за KKR в технологичния сектор през последните години.

През 2018 г. тя купи американската компания за бизнес софтуер BMC за 8,5 млрд. долара, а две години по-късно я обедини с Compuware – компания, която придоби от Thoma Bravo.

През 2021 г. KKR придоби доставчика на технологии за информационни услуги Ensono от компаниите за частни инвестиции Charlesbank Capital Partners и M/C Partners за около 1,7 млрд. долара.

Очаква се сделката с Broadcom да приключи през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още