IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Instagram се сринаха за стотици хиляди потребители в цял свят*

Към момента двете социални мрежи отново са достъпни

18:49 | 05.03.24 г.
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Социалните мрежи Facebook и Instagram, които са собственост на компанията Meta Platforms, се сринаха за стотици хиляди потребители в цял свят във вторник.

Сривът настъпи около 17 ч. българско време, след което на Downdetector.com бяха регистрирани над 300 хил. сигнала за Facebook и около 40 хил. сигнала за Instagram, съобщава платформата, цитирана от Ройтерс.

Националният съвет за сигурност на Белия дом наблюдава инцидента и няма информация за конкретна зловредна кибердейност по това време, заяви говорител.

„По-рано днес заради технически проблем хората имаха затруднен достъп до някои от нашите услуги. Ние разрешихме проблема... за всички, които бяха засегнати“, заяви говорителят на Meta Анди Стоун в публикация в Х, без да разкрива подробности за проблема.

Meta, чиято цена на акциите намалява с 1,2% в следобедната търговия, не е отговорила на молба за повече подробности около техническия проблем. Компанията има около 3,19 млрд. активни дневни потребители във всичките си приложения, които включват още WhatsApp и Threads.

Редица служители на Meta съобщиха в анонимното приложение за съобщения Blind, че не са могли да влязат във вътрешните си работни системи и това ги накарало да се запитат дали не са били уволнени, става ясно от публикации, видени от Ройтерс.

Проблеми имаше и при WhatsApp Business, на платформата Downdetector са постъпили около 200 сигнала за срив при WhatsApp. Платформата следи за сривове, като събира данни от редица източници, включително потребители.

Сривът беше сред най-обсъжданите теми в Х, бившата Twitter, като редица потребители съобщават, че неочаквано са били изхвърлени от социалните мрежи на Meta. Собственикът на X Илон Мъск жегна Meta с публикация, в която казва: „Ако четете този пост, това е защото сървърите ни работят“.

Самата Х имаше няколко сривове в услугата си, след като Мъск купи социалната мрежа за 44 млрд. долара през октомври 2022 г., като срив през декември създаде проблеми на над 77 хил. потребители в страни от САЩ до Франция.

Към този час Facebook и Instagram отново са достъпни.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още