IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb забранява поставянето на вътрешни камери в имотите, предлагани в сайта ѝ

Целта на компанията е да се погрижи за поверителността на потребителите

17:14 | 12.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Airbnb обяви, че ще забрани използването на вътрешни камери за сигурност във всеки имот, предлаган в нейния сайт. Освен това ще въведе нови ограничения за външни камери и устройства за следене на шума, пише CNBC.

Преди това камерите бяха разрешени в зони като коридори и жилищни помещения, стига да са били разкрити от собственика на имота. Airbnb също така изисква камерите да са ясно видими и да не се намират в зоните за спане или баните.

В понеделник компанията заяви, че промените, които ще влязат в сила от 30 април, опростяват политиката ѝ относно устройствата за наблюдение и „продължават да дават приоритет на поверителността“ на потребителите на Airbnb.

Освен това тя изисква управителите на имоти да разкриват присъствието и общото местоположение на всяка външна камера, че тези камери не наблюдават вътрешните пространства и че не са разположени на места, където има „по-големи очаквания за поверителност“, като душове и сауни.

Airbnb призна, че мониторите за шум са били използвани от някои собственици на имоти като начин да се справят навреме с „проблеми като непозволени партита“, но твърди, че гостите трябва да бъдат информирани за тях. Устройствата трябва да определят само нивата на децибелите, но не и да записват или предават звуци.

Нарушенията на новата политика ще бъдат разследвани и наказанията може да включват премахване на обява или на потребителски акаунт, обяви Airbnb.

„Тези промени следват обширни консултации с гости, домакини, експерти по поверителност и групи за застъпничество“, гласи изявлението на Airbnb.

Въпреки че компанията казва, че по-голямата част от имотите, предлагани в нейния сайт, не съобщават за наличие на охранителни камери, промените идват на фона на нарастваща загриженост относно потенциалното използване на скрити камери в обществени пространства, след като станаха по-евтини и широко достъпни през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още