IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco приключи придобиването на Splunk без регулаторни драми

Само шест месеца бяха нужни за финализиране на сделката

08:58 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във време, в което много големи сливания биват блокирани или забавени от регулаторите, на Cisco Systems ѝ трябваха само шест месеца, за да финализира покупката на Splunk за 28 млрд. долара, пише Bloomberg.

„Шапки долу за нашите правни екипи“, коментира главният изпълнителен директор Чък Робинс в интервю за Bloomberg TV след обявяването на приключването на сделката. Фактът, че двете компании имат много различен бизнес, е голямата причина споразумението да не привлече по-сериозен регулаторен контрол, посочва още той.

Cisco обяви придобиването на разработчика на софтуер за обработка на данни Splunk през септември 2023 г. Сделката е опит за допълнителна диверсификация на бизнеса на Cisco, така че гигантът да предлага повече услуги за продажба на корпоративни клиенти, включително инструменти, които следят състоянието на мрежата и рисковете за киберсигурността.

Традиционният бизнес на Cisco с продажба на мрежови хардуер за бизнеса се бори със забавяне на разходите на компаниите за технологии.

Регулаторите в много страни са все по-скептични към по-големи придобивания, особено от големи технологични компании, които искат да се позиционират в други пазари. През декември Adobe се отказа от опитите си да купи конкурентния разработчик на софтуер Figma след повече от година антимонополно разглеждане на сделката. Nvidia също се отказа от покупката на Arm, след като Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело, за да я блокира.

„Опитахме се да помогнем на регулаторите да разберат, че от кибер гледна точка – това е супер важно – това ще е добре за клиентите“, казва Робинс.

Сделката на Cisco и Splunk не изисква регулаторно одобрение в Китай, което беше пречка пред офертата на Intel за Tower Semiconductor през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още