IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI намалява броя на служителите по света

Новата технология ще накара много компании да наемат по-малко кадри, разкрива доклад на Adecco

15:16 | 05.04.24 г. 8
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Изкуственият интелект ще накара много компании да наемат по-малко кадри през следващите пет години, обяви Adecco в доклад, подчертаващ възхода на AI на работното място, предава Ройтерс.

Около 41% от висшите мениджъри очакват да имат по-малка работна сила заради AI, допълва докладът, базиран на проучване сред ръководителите на 2000 големи компании по света.

Генеративният AI, който може да създава текст, снимки и видеа в отговор на заявки, засилва както надеждите, че повтарящите се задачи могат да бъдат премахнати от задълженията на хората, така и страховете, че много работни места бързо ще станат излишни.

Технологичните компании, включително глобални гиганти като Google и Microsoft, започнаха вълна от съкращения през последните няколко месеца, тъй като изместиха фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатбота Gemini на Google.

Проучването на Adecco е едно от най-големите по въпроса за AI и следва изследването на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват AI да доведе до загуба на работни места, а 50% смятат, че технологията ще създаде нови позиции.

Макар че повечето висши мениджъри, анкетирани от Adecco, казват, че AI ще промени правилата на играта, по-голямата част смятат, че не са постигнали достатъчно напредък в ползването на технологията.

„Почти всички работни места ще бъдат повлияни от изкуствения интелект по един или друг начин“, коментира главният изпълнителен директор на Adecco Денил Мачуел. „AI може да убие работни места, но също така може да бъде и създател на работни позиции“.

„Преди 10 години имаше голям страх, че много работни места ще бъдат унищожени от дигиталните технологии, докато всъщност много работни места бяха създадени от дигиталния свят“, казва той. „Вярваме, че това ще бъде балансирано между работните места, създадени от AI, и премахнатите работни места“.

Компаниите трябва да се подготвят за промените, като обучат своите служители да работят с изкуствен интелект, вместо да разчитат на привличането на специалисти отвън, допълва Мачуел.

Adecco е анкетирала бизнеси в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Испания, Канада, Австралия и Сингапур. Секторите, обхванати в проучването, са отбрана, фармацевтика, здравеопазване, промишленост и логистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 седмици
До: alex8712 ясно че е метафора, но не беше на място. :) прави разлика между автоматизация и ИИ... и аз с това се занимавам, апропо... RPA също не е ИИ, айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Gna
преди 3 седмици
Готов съм да се обзаложа, че ИИ тепърва ще коства работните места на десетки милиони души по света. Просто големите корпорации искат максимален профит, което върви с рязане на раб. места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
alex8712
преди 3 седмици
До: khao Това за каменната ера беше метафора :-P Началото на тази година нашата фирма въведе AI по проект при един клиент - софтуерът пое 30% от функциите на персонала в отдел ''Връзки с клиенти''. Отделно, пак за същия клиент, но преди 2 год., автоматизирахме обработката на поръчки - 40% от работата на хората беше спестена. Та така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 3 седмици
До: alex8712 и точно такива големи компании (щото тук са цитирали 2000 най големи) го компенсират с администрация и други ненужни отдели! ... Ако наистина се имплементира ИИ, първото нещо което той ще направи е да изволни половината висш мениджмънт и от там ненужните назначения... следователно никога няма да се имплементира! .. .После кой политик ще допусне намаляване на раб. места и да ти смуче от работата... това да не ти е 1811г. ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 3 седмици
До: alex8712 :D Благодаря за урока по история, беше ненужен, още се чудя каква е ролята на каменната ера в него! :D:D принципно моя пост усмива статията и непрестанната реклама по тая нова мода, но ще се върна към статията в която е много общо написана и не се разбира как стигат до тоя извод и какво точно означава. Говори се предимно за автоматизация (щяло да елиминира повтарящи се действия, това ли е ИИ), това го има от десетилетия и наистина води до загуба на раб места..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
alex8712
преди 3 седмици
До: khao Подобен аргумент са имали и англичаните през 1811год., когато масово тръгнали да чупят механиирани тъкачни станове. Същото са си мислели вероятно и кочияшите при представянето на Форд Модел Т... Професии изчезват, появяват се нови - човек трябва да повишава квалификациите си. В крайна сметка каменната ера не е свършила поради липса на камъни... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 3 седмици
преди и за блокчейна говорехте все едно е светия гралл, но нека предположим че точно така ще стане... после с какви пари ще им купуваме стоките и услугите на тия шашкъни като останем повечето без робската си работа? :):) Как ще изпадат хората в зависимост към банки и други кожодери? ... а и с толкова совободно време, ще вземе да ни остана и да помислим върху живота и да решим че някои хора са ненужни...:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още