IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Китайски хакери подготвят атаки срещу американска инфраструктура

Хакерската кампания, известна като Volt Typhoon, успешно е получила достъп до инфраструктурата на множество компании от САЩ

21:47 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg

Свързани с китайското правителство хакери са проникнали в критична инфраструктура на Съединените щати и чакат „подходящ момент, за да нанесат опустошителен удар“, обяви директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от Ройтерс.

Продължаващата китайска хакерска кампания, известна като Volt Typhoon, успешно е получила достъп до множество американски компании в сферата на телекомуникациите, енергетиката, водата и други ключови сектори, като са набелязани 23 оператори на газопроводи, посочва Рей в реч в Университета Вандербилт.

Китай развива „способността физически да опустошава нашата критична инфраструктура във време, в което избере“, допълни той по време на Срещата на върха във Вандербилт, посветена на съвременните конфликти и нововъзникващите заплахи. „Неговият план е да нанесе тихо удари срещу гражданска инфраструктура, за да се опита да предизвика паника“, коментира Рей

Той казва, че е трудно да се определи намерението на това позициониране в киберпространството, което е в съответствие с по-мащабните намерения на Китай да възпре САЩ да защити Тайван.

Китай твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван категорично се противопоставя на претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

По-рано тази седмица говорител на китайското министерство на външните работи коментира, че Volt Typhoon всъщност не е свързан с китайското правителство, а е част от престъпна група, разпространяваща зловреден софтуер.

Китайското правителство във Вашингтон направи изявление, в което се позова на коментара на говорителя на външното министерство. „Някои в САЩ използват проследяването на произхода на кибератаките като инструмент за удари и поставяне на Китай в рамки, твърдейки, че САЩ са жертвата, когато е обратното, и политизирайки проблемите на киберсигурността“, гласи официалното изявление.

Рей твърди, че китайските хакери управляват редица ботнет мрежи – групи от компрометирани персонални компютри и сървъри по цял свят – за да прикрият своите злонамерени дейности в киберпространството.

Американските компании за технологии и киберсигурност по-рано свързваха Volt Typhoon с Китай, включително това беше вписано в доклади на изследователи по сигурността от Meta и Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още