IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на дивиденти е най-новият знак за финансовата сила на Big Tech

Компаниите комбинират дивидентите с обратно изкупуване на акции и съкращаване на разходите

11:07 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обратните изкупувания остават предпочитани

И все пак обратното изкупуване на акции – което поддържа печалбата на акция – остава предпочитаният начин тези компании да връщат пари към своите акционери. Великолепната седморка е похарчила почти 58,5 млрд. долара за обратни изкупувания през тази година, като същевременно е отделила по-малко от 11 млрд. долара за дивиденти, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Дивидентът на Meta беше придружен от обратно изкупуване за 50 млрд. долара, докато това на Alphabet – с разрешение за обратно изкупуване на стойност 70 млрд. долара. Apple, която започна да изплаща дивиденти преди повече от десетилетие, миналата седмица обяви най-голямото обратно изкупуване в историята на САЩ: 110 млрд. долара. То надмина предходния рекорд за 100 млрд. долара, който компанията постави през 2018 г.

„Тези компании все още са в плен на обратното изкупуване и доходността от дивиденти не е значителна, но мисля, че е много показателно, че компаниите се движат в тази посока“, коментира Даниел Перис, старши портфолио мениджър във Federated Hermes и автор на няколко книги за инвестиране на дивиденти.

„Като инвеститор в дивиденти, това, че една зряла компания декларира дивидент, е добър знак, но има смисъл само ако доходността се увеличи, а ние все още не стигнали до този момент“, допълва Перис.

Плащанията на дивиденти от технологичната фирма са сравнително малки, като посочената доходност както за Meta, така и за Alphabet, е под 0,5%, а тази на Apple е малко по-висока. За сравнение, доходността на индекса S&P 500 е 1,37%.

И все пак дивидентите отчасти имат за цел да насърчат дългосрочната собственост и въздействието се засилва с течение на времето. Доходността на Microsoft е около 0,7%, но тя се е увеличила. През последните 20 години цените на акциите са скочили с около 1500%. Ако се включат дивидентите обаче, ралито достигна 2400%.

Ефектът от дивидентите. Графика: Bloomberg L.P. Ефектът от дивидентите. Графика: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още