IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на дивиденти е най-новият знак за финансовата сила на Big Tech

Компаниите комбинират дивидентите с обратно изкупуване на акции и съкращаване на разходите

11:07 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След години на преследване на растеж на всяка цена технологичните фирми се насочват към подход, познат от старите високооценени бизнеси – плащането на дивидент. Преминаването към редовни плащания дава повече доказателства за финансовата сила на компаниите, пише в анализ на Bloomberg.

Различни технологични фирми въведоха тримесечни изплащания на дивидент тази година и въпреки че доходността е малка, новините предизвикаха огромни ценови ръстове на акциите им, тъй като инвеститорите приеха тези начинания като знак, че те могат да продължат да осигуряват стабилни парични потоци.

Миналия месец Alphabet обяви дивидент от 20 цента на акция, което предизвика 10% ръст на цената на акциите на компанията майка на Google. През февруари Meta Platforms въведе дивидент от 50 цента, а това доведе до исторически борсов скок на компанията. Salesforce и Booking Holdings също обявиха раздаване на дивиденти тази година.

„Дивидентите ще бъдат основни залози за големите технологични компании занапред“, коментира Марк Йонг, мениджър на капиталови фондове в Homestead Advisers. „Смятам, че ако не плащате, сега това ще бъде прието като знак, че бизнесът ви е по-волатилен“.

Ралитата на Meta и Alphabet след обявяването на изплащането на дивидент. Графика: Bloomberg L.P. Ралитата на Meta и Alphabet след обявяването на изплащането на дивидент. Графика: Bloomberg L.P.

В някои случаи новите дивиденти бяха придружени от значителни обратни изкупувания на акции, показвайки подновения фокус върху възвръщаемостта към акционерите, докато изкуственият интелект (AI) действа като попътен вятър на растежа. Инвеститорите очакват тази комбинация да продължи да подкрепя ръстовете на цените на акциите.

„Вълнуващото е, че едновременно предлагат дивиденти и обратно изкупуване, като същевременно съкращават разходи и растат, което означава, че натискат педала на печалбата“, коментира Йонг.

Сред т. нар. Великолепна седморка само Amazon.com Inc. и Tesla Inc. не плащат дивиденти. „Ще бъде трудно за Amazon да не последва примера“, каза Йонг.

Потърсен за коментар, говорител на Amazon посочва скорошното представяне на финансовите резултати на компанията, в рамките на което главният финансов директор Брайън Ославски заяви, че фокусът е върху капиталовите разходи и изплащането на дълга, а не върху възвръщаемостта на акционерите. Tesla написа в уебсайта си, че не предвижда изплащане на дивидент в обозримо бъдеще.

Тримесечният дивидент от 4 цента на акция на Nvidia представлява доходност от 0,02% и не е повишаван от 2018 г. Производителят на чипове генерира 28 млрд. долара в брой миналата година и върна по-малко от 400 млн. долара на инвеститорите под формата на дивиденти и 9,5 млрд. долара през обратно изкупуване на акции. Средствата от операции се очаква да се увеличат повече от два пъти до 58 млрд. долара през настоящата година, сочи средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Цената на акциите на компанията майка на Facebook нарасна с около 35% тази година, докато тази на Alphabet – с 21%. И двете се представиха по-добре от 7,9-процентния ръст на индекса Nasdaq 100.

Големитe парични потоци и солидните баланси са основната причина, поради която акциите на технологични компании с мегакапитализация са особено харесвани на Wall Street. Очаква се шестте най-големи играча с мегакапитализация да генерират повече от 416 млрд. долара комбиниран свободен паричен поток през тази година.

Последна актуализация: 11:26 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още