IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter насрочва гласуване за сделката с Мъск за 13 септември

Въпреки отмяната на сделката от страна на милиардера компанията все пак иска акционерите да гласуват по нея

08:34 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Twitter в Сан Франциско<em>. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Централата на Twitter в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Социалната мрежа Twitter иска акционерите му да гласуват за поглъщането на услугата от Илон Мъск в средата на септември, въпреки че технологичният милиардер обяви сделката за невалидна. Според документите, подадени в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ, Twitter е насрочил събрание на акционерите и гласуване за 13 септември.

През април главният изпълнителен директор на Tesla Мъск обяви, че иска да купи Twitter за около 44 млрд. долара. Първоначално компанията се съпротивляваше, но скоро след това бордът на директорите ù сключи споразумение за поглъщане с технологичния милиардер. Само няколко седмици по-късно обаче той обяви процеса за замразен, а в началото на юли се оттегли от сделката.

Twitter иска да получи решение от съда в американския щат Делауеър, което да задължи Мъск да завърши поглъщането на договорената цена от 54,20 долара на акция. За много акционери това би било привлекателна сделка - книжата на  компанията приключиха сесията във вторник на цена от 39,34 долара.

Мъск вече притежава дял от малко над 9% в Twitter, който купи на фондовата борса, преди да обяви придобиването. Обикновено мнозинство от акциите е достатъчно за контрол върху услугата за кратки съобщения, тъй като Twitter, за разлика от други технологични компании, се отказа от емитирането на специални акции с повече права на глас за основателите и ръководството.

По-рано Twitter съобщи, че до 30 юни е похарчил 33,1 млн. долара за справяне с предложеното от Мъск придобиване. Освен тези разходи обаче условията на споразумението за сливане не са повлияли на финансовото представяне на компанията, заяви Twitter в отделно регулаторно заявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още