IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият iPhone 14 Pro може да получи функцията Always On Display?

В актуализацията се очаква да има преработена система за уведомяване, а съобщенията може да получат функционалности, подобни на тези на социалните мрежи

10:57 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Предстои официалното представяне на новите версии на операционните системи на Apple за iPhone и iPad. На 6 юни 2022 г. компанията традиционно ще представи най-важните функции по време на ключова лекция на конференцията за разработчици WWDC 2022, преди те да бъдат предоставени като бета версии за разработчици и любопитни потребители през следващите месеци, а след това да се появят на всички съвместими устройства през септември.

Вече се разпространяват първите съобщения за новите функции на версиите на операционната система. Те не показват сериозен редизайн, какъвто Google представи с Android 12 през 2021 г., а вместо това се предполага, че на много места ще има разумни подобрения.

iOS 16 вероятно с „нови начини на взаимодействие“

Ако се вярва на обикновено добре информирания технологичен журналист от Bloomberg Марк Гърман, iOS 16 няма да получи визуален редизайн, но предстоящата версия ще получи значително подобрение по отношение на функциите. Гърман говори за „значителни подобрения във всички области".

Наред с други неща, в актуализацията се очаква да има преработена система за уведомяване. Въпреки че Apple многократно е правила промени, те все още не са толкова добри, колкото в Android. Но може би това скоро ще се промени.

Освен това Гърман разказва за новите опции за взаимодействие в iOS 16. За съжаление, коментарите му не са напълно ясни, но се предполага, че той може да има предвид въвеждането на интерактивни уиджети. Възможно е да се създаде музикален уиджет, който да се използва за управление на възпроизвеждането на музика, или уиджет за списък с покупки, който можете да отметнете директно на началния екран.

iOS 16 вероятно ще осигури винаги Always On Display за iPhone 14

Все още не е сигурно дали Apple ще въведе дългоочакваната функция Always On Display с iOS 16. Журналистът на свободна практика Макс Вайнбах бе получил информация за тази функция в навечерието на представянето на iPhone 13. Според доклада екранът на iPhone може да показва часа, датата и новите съобщения в режим на готовност. Репортерът на Bloomberg Гърман също подхрани слуховете с въвеждането с iOS 16 в края на май 2022 г., т.е. няколко дни преди обявяването на основната актуализация на операционната система.

Междувременно функцията ще бъде ексклузивна за моделите iPhone 14, които ще се появят на пазара през есента. Това ще се случи благодарение на промяната на ProMotion технологията на дисплея, която в момента поддържа адаптивна честота на опресняване от 10 до 120 Hz. С промяната долната граница ще стане 1 Hz, което ще позволи на Apple да предложи функцията Always On Display, твърди Гърман. Компанията вече предлага тази опция в своите часовници от Apple Watch Series 5 насам, но все още не е налична за iPhone.

Промените в iOS 16 ще позволят на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max да намаляват значително честотата на опресняване на заключен екран и да показват информация като час, дата и известия. Според американския журналист функцията е била планирана още за миналогодишните модели iPhone 13, чиито Pro варианти получиха LTPO дисплеи с потенциал да я поддържат, но ProMotion технологията не е била готова.

Така излиза, че Always On Display ще бъде представен само за по-скъпите Pro версии на iPhone 14, макар че тази функция от години е достъпна и в по-ниския клас на смартфоните с Android.

Според Гърман Apple може да въведе още важни подобрения за заключения екран: Наред с други неща ще има тапети с възможности на уиджети, а съобщенията може да получат функционалности, подобни на тези на социалните мрежи.

iPadOS 16 с нов „мултитаскинг режим"?

За iPadOS 16 Apple изглежда въвежда нов режим на мултитаскинг (изпълнение на много задачи едновременно), за който съобщава разработчикът Стив Троутън-Смит. Той съобщи в Twitter, че Apple е добавила нова инфраструктура в WebKit, която може да въведе нов плъзгач, позволяващ свободно оразмеряване на прозорците на приложенията.

По-нататък той пише, че режимът за приложения може да се включва и изключва. „Бих могъл да си представя нещо подобно на "таблетния режим" на Windows 10", казва Трутън-Смит. Този режим на Windows може да се превключва по всяко време, за да се преструктурира потребителският интерфейс за работа със сензорни устройства, както и за такива, управлявани с мишка и клавиатура.

„Ако наистина тръгнат в тази посока с iPad, това ще даде възможност за изцяло нови форм-фактори за iPadOS", разсъждава още разработчикът. По този начин Apple може да реализира по-големи iPad-и, лаптопи и настолни компютри с iPadOS и др. От известно време се носят слухове за по-големи iPad-и и сгъваеми ноутбуци. Освен това идеята на Марк Гърман за „професионален режим" за iPad, която той лансира преди месеци, сега може би получава частично потвърждение.

iOS 16: „Свежи" приложения на Apple и нови здравни функции

Гърман разказва и за преобразяването на собствените за Apple приложения. Режимът за фокусиране, въведен с iOS 15, също ще бъде подобрен с iOS 16, както съобщава 9to5Mac. Функцията действа като своеобразен персонализиран режим „не безпокойте", който ви позволява да задавате различни профили за различни дейности, като работа, забавление, фитнес и др. За съжаление, не е ясно каква е конкретната промяна.

Конкретните подробности за предполагаемите предстоящи функции на приложението Health са също толкова малко. Твърди се обаче, че с iOS 16 приложението ще получи подобрения в наблюдението на съня и управлението на приема на медикаменти. Наред с други неща Apple разработва инструмент за управление на лекарствата, с който потребителите могат да сканират таблетите си в приложението чрез код. Въпреки това е малко вероятно първата версия на приложението да съдържа всички планирани функции. Освен това в апликацията Health ще бъдат добавени нови функции за здравното състояние на жените.

Говори се също, че с iOS 16 в iPhone може да бъде добавено разпознаване на инциденти. Apple може да интегрира това в watchOS 9. Функцията ще работи подобно на тази за откриване на инциденти, въведена с watchOS 7. Новата функционалност ще може да разпознае автомобилна катастрофа, като регистрира внезапна, силна промяна в посоката на движение или скоростта.

Кои iPhone-и ще могат да получат iOS 16?

С iOS 16 Apple може да пенсионира някои по-стари устройства, като им откаже актуализация до новата версия на операционната система. В предишни години производителят беше предоставил на всички модели, които бяха с iOS 13, и актуализациите до iOS 14 и 15. С iOS 16 обаче iPhone 6s и iPhone SE от 2016 г. може да отпаднат от списъка.

Според по-стари спекулации Apple вероятно ще оттегли поддръжката за всички модели iPhone с чипове A9 и A9X. Що се отнася до iPadOS 16, не само iPad 5, iPad Mini 4, iPad Air 2, но и първото поколение iPad Pro с 12,9- и 9,7-инчови екрани от 2015 г. се очаква да останат с iPadOS 15. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още