IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронът, който може да пренесе двукилограмов товар на 60 км

Fixar 007 бавно, но сигурно измества класическия квадрокоптер като предпочитан комерсиален дрон

11:48 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: FixarPro</em></p>

Снимки: FixarPro

С по-голям пробег, по-висока скорост, възможност за летене на по-висока надморска височина и способности за пренос на повече полезен товар от обикновения дрон с неговия размер Fixar 007 бавно, но сигурно измества класическия квадрокоптер като предпочитания комерсиален дрон. Със своя странен, но ефективен дизайн и формат Fixar 007 е перфектно проектиран за инспектиране, въздушни изображения, картографиране, доставки на товари и много други търговски цели. Той има пробег от 60 километра и е проектиран да работи напълно автономно, предава Yankodesign.com.

Дизайнът на Fixar 007 заимства най-доброто от квадрокоптерите и дроновете с фиксирани крила. Той е снабден с четири витла, ориентирани върху два чифта крила, които позволяват на Fixar 007 да излита и каца вертикално (за разлика от дрон с фиксирано крило), но се движи в една посока доста ефективно (за разлика от квадрокоптера, който е проектиран да се движи еднакво ефективно във всички посоки). Лесният за използване дрон с фиксирани крила може да бъде настроен за по-малко от пет минути и може да излита и каца вертикално с точност от един метър. Конструкцията с фиксирани криле му дава невероятен пробег, позволявайки му да покрива до 60 километра линеен полет, като същевременно достига скорости до 65-75 км/ч.

Fixar 007 не е средностатистически потребителски дрон. Той представлява високоспециализирана въздушна технология, която е способна да изпълнява вариация от задачи, изисквани от случаите на търговска и промишлена употреба. Дронът е създаден, за да позволи прикачването на различни модули въз основа на дейността, която се изисква да се извършва в момента, включително камери за въздушна фотография и 3D сканиране, наблюдение, видеонаблюдение, лазерно сканиране и термопвизия.

Според производителя за усвояването на управлението на дрона са необходими само около два дни. 007 е конструиран така, че да бъде доста прост (с неусложнени детайли), и може да се управлява ръчно или дори по предварително програмирани траектории с помощта на собствения за компанията софтуер xGroundControl. Може дори да се определи област, която 007 трябва да покрива, а дронът самостоятелно ще определи най-ефективния път за пълно наблюдение на района. Fixar обещавава техническа поддръжка, която обхваща целия жизнен цикъл на продукта 007, а в случай на инцидент всеки 007 се предлага и с вградена черна кутия, която записва всички данни от полета и телеметрията за анализ.

Няма официално обявена цена за Fixar 007, но като се има предвид, че е предназначен за търговска употреба, е почти сигурно, че няма да е евтин. Компанията обаче дава допълнителни подробности как 007 се сравнява (по отношение на ефективност и цена) с други комерсиални дронове от DJI, SenseFly, Delair и т.н., като твърди, че оперативните разходи на 007 в крайна сметка са средно с 50-70% по-ниски благодарение на уникално ефективния дизайн на дрона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още