IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bain Capital купува част от бизнеса на Olympus

Японският гигант иска да се фокусира допълнително в областта на здравеопазването

11:14 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Bain Capital придобива бизнеса с научни инструменти на Olympus Corp. за 428 млрд. йени (3,1 млрд. долара), докато японската компания за медицински устройства допълнително се фокусира върху здравеопазването, предава Bloomberg.

Olympus очаква да прехвърли звеното на 4 януари и да запише приходите от продажбата през четвъртото тримесечие от фискалната си година, завършваща на 31 март, обяви компанията.

Продажбата е част от плана на главния изпълнителен директор на Olympus Ясуо Такеучи да насочи компанията в посока здравеопазване, като целта е тя да стане водещ производител на ендоскопи в света. Подразделението, придобито от Bain Capital, носи името Evident. То отчете 18 млрд. йени оперативна печалба при 119 млрд. йени приходи за годината до 31 март.

Основаната преди век Olympus си спечели името на един от водещите японски производители на камери и ендоскопи. Тя придоби известност през 2011 г., когато новоназначеният британски главен изпълнителен директор Майкъл Удфорд беше уволнен след разкриването на счетоводни нередности, а това доведе до огромен корпоративен скандал, който тежеше на компанията в продължение на години.

Сега индустрията за камери се бори с конкуренцията на смартфоните и са останали само няколко нишови играча. Olympus залага на медицинските устройства, а делът ѝ от 70% в световния пазар на ендоскопи за стомашно-чревни изследвания е нов двигател на растежа ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още