IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone продаде бизнеса си в Унгария в сделка за 1,8 млрд. евро

Главният изпълнителен директор на компанията продължава с усилията си да опросто бизнеса

10:51 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Телекомуникационната компания Vodafone е договорила продажбата на бизнеса си в Унгария в сделка на стойност 1,9 млрд. евро, включително дълга, съобщава Bloomberg.

Компанията е продала активите си на 4iG Public Ltd. и унгарската държавна холдингова компания Corvinus Zrt, съобщи Vodafone в изявление от понеделник. Компаниите целят да приключат със сделката до края на годината.

Обединяването с 4iG ще създаде втората по големина комуникационна компания за мобилни и фиксирани услуги в страната и ще продължи с изпълнението на държавната стратегия за създаването на „национален лидер в сектора на информационните и телекомуникационните технологии“, казва главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рийд в изявлението.

Макар че Унгария е едно от по-малките подразделения на Vodafone, планираната продажба е показател за продължаващите усилия на Рийд да опрости бизнеса, които включват още продажбата на Vodafone в Нова Зеландия. Той заяви, че иска да консолидира Vodafone на ключови пазари като Италия, Великобритания и Португалия.

Сделката не включва бизнеса за споделени услуги VOIS на Vodafone.

Vodafone, подобно на всички мобилни оператори, изпитва трудности на най-развитите си пазари, където конкуренцията и регулациите понижават цените.

Нетният дълг на групата достигна 44,3 млрд. евро, а Рийд е под натиск да опрости портфолиото ѝ и да подобри възвръщаемостта след над 20-процентов спад на цената на акциите, откакто той пое поста през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още