IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta: Инфраструктурната такса няма да реши финансовите проблеми на европейските телекоми 

174 млрд. евро са нужни според лобистка група, за да се посрещнат нуждите на Европа от инвестиции в мрежи

10:08 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските телекоми очакват да си поделят разходите за инфраструктура с Big tech. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Европейските телекоми очакват да си поделят разходите за инфраструктура с Big tech. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Meta Platforms отправи най-силната си досега критика към стремежа на телекомуникационните оператори в ЕС да накарат големите технологични компании да поемат допълнителни разходи за мрежите, като заяви, че това няма да реши финансовите им проблеми, а и не отчита големите инвестиции на технологичните компании, предава Ройтерс. 

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia и други оператори лобират от две десетилетия за това американските технологични гиганти да допринесат за изграждането на 5G и широколентовите мрежи.

Операторите твърдят, че като се има предвид, че на тях се пада повече от половината от трафика на данни в интернет, Google на Alphabet, Apple, Meta, Netflix, Amazon и Microsoft трябва да допринесат за достигащите милиарди евро разходи за инфраструктура.

„Ние отчитаме финансовите предизвикателства, пред които са изправени европейските телекомуникационни оператори след десетилетия на добри резултати", пишат в блог публикация Кевин Салвадори, вицепрезидент на Meta за мрежите, и Бруно Сендон Мартин, директор и ръководител на безжичните лаборатории за виртуална реалност.

„Предложенията на някои европейски телекомуникационни оператори за налагане на мрежови такси на доставчиците на приложения за съдържание като Meta обаче не са решение", казват те. „Предложенията за мрежови такси се основават на погрешна предпоставка, тъй като не признават стойността, която тези компании създават за цифровата екосистема, нито инвестициите, които правим в инфраструктурата, която я подкрепя“. 

Лобистката група на телекомите ETNO отхвърли твърденията на Meta и посочи огромните разходи, необходими през следващите години.

„Официалните данни показват, че все още са необходими 174 млрд. евро, за да се посрещнат нуждите на Европа от инвестиции в мрежи", заяви говорител. „Големите технологични компании трябва да допринесат за запълването на този недостиг, тъй като техният бизнес до голяма степен зависи от трафика, пренасян от европейските мрежи. Очаква се средният потребител на метамрежа да консумира до 40 пъти повече данни, отколкото днес“. 

Салвадори и Мартин се позовават и на десетките милиарди евро, които Meta инвестира в своите приложения и платформи като Facebook, Instagram и Quest, които на свой ред създават търсенето, позволяващо на телекомуникационните оператори да таксуват хората за достъп до интернет.

Meta цитира над 880 млрд. долара в цифрова инфраструктура по света, включително около 120 млрд. долара годишно от 2018 до 2021 г., които технологичните компании са инвестирали колективно, спестявайки на телекомуникационните оператори около 6 млрд. долара годишно. 

Американският концерн отхвърля и аргументите на доставчиците на телекомуникационни услуги, че разрастването на метавселената - споделени виртуални светове, достъпни чрез интернет - ще натовари капацитета на инфраструктурата.

„Но това е глупост. Развитието на метавселената няма да изисква от телекомуникационните оператори да увеличават капиталовите си разходи за по-големи инвестиции в мрежата", твърдят Салвадори и Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още