IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските телекоми искат да делят разходите си за мрежата с Big Tech

Технологични гиганти като Netflix и Google отговарят за половината от интернет трафика в ЕС

13:17 | 27.09.22 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и 13 други европейски телекомуникационни доставчици отправиха най-силния си призив към големите технологични компании да споделят мрежовите разходи, позовавайки се на енергийната криза и целите на Европейския съюз за изменението на климата, предава Ройтерс.

Призивът беше отправен в момент, в който Европейската комисия се подготвя да потърси обратна връзка от двете страни, преди да отправи законодателно предложение, което може да принуди технологичните компании да помогнат да се плати внедряването на 5G и оптични кабели в ЕС.

Секторът, който инвестира около 50 млрд. евро годишно в инфраструктура, се нуждае от повече финансиране и по-бързо действие, твърдят изпълнителни директори на компании.

„Разходите за планиране и строителни работи се увеличават. Цените на оптичните кабели например почти се удвоиха през първото полугодие на 2022 г. По същия начин скоковете на цените на енергията и на други суровини също удрят сектора“, казват те.

„Навременните действия са задължителни: Европа пропусна много от възможностите, предлагани от потребителския интернет. Сега тя трябва бързо да се подсили за ерата на метавселените“, допълват изпълнителните директори. „За да се случи това и то да бъде устойчиво в бъдеще, вярваме, че най-големите генератори на трафик трябва да имат справедлив принос към значителните разходи, които в момента налагат европейските мрежи“.

Други подписали изявлението са Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb и Altice Portugal.

Европейските телекоми твърдят, че американските технологични фирми като Google, Meta и Netflix отговарят за повече от половината от интернет трафика и трябва да поемат част от разходите за надграждане на инфраструктурата.

Технологичните гиганти преди са отхвърляли подобни искания, като казват, че вече инвестират в оборудване и технологии за по-ефективно доставяне на съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 1 година
Ами всъщност има резон в това. Инвестицията в ново обурудване струва пари, а тези пари не могат да се прехвърлят директно към потребителите. А големите печеливши от по-бързя интернет са именно въпросните технологични компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Е, ако осигурят някаква част от финансирането за изграждането на мрежата, с пълно право ще поискат и да притежават съответстваща на инвестицията част от инфраструктурата...По-разумно е да плащат по-високи цени впоследствие за трафика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Естествено, че трябва да помогнат поне с 30% от разходите, а не само да раздават дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още