IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson отчете по-висока печалба от очакваното, но прогнозира нестабилна година

Телекомите свиват разходите си за 5G мрежите, а това влияе на бизнеса на компанията

10:12 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson отчете по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие, но предупреди, че намаляването на разходите за 5G мрежите на някои от по-зрелите пазари на компанията ще продължи, пише Bloomberg.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване отчете коригирана печалба преди лихви и данъци в размер на 4 млрд. крони (387 млн. долара) за тримесечието. Това се оказа над средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха 3,28 млрд. крони. Приходите са нараснали до 62,6 млрд. крони, над очакваните 60,78 млрд. крони.

Освен това компанията прогнозира, че маржът на печалбата за второто ѝ тримесечие преди лихви, данъци и амортизация ще „достигне средно едноцифрено ниво“ на равнище група и постепенно ще се възстанови през втората половина на годината, на фона на „нестабилната среда през 2023 г. със слаба предвидимост“.

„През второто тримесечие очакваме операторите да останат предпазливи с инвестициите в капиталови разходи да продължат да коригират запасите“, заяви главният изпълнителен директор Борхе Еколм. „Очакваме тази динамика до голяма степен да бъде компенсирана от растеж, свързан с големи проекти за внедряване, които, както посочихме по-рано, ще повлияят на брутния марж в краткосрочен план“, посочи той.

Мобилните оператори по света похарчиха милиарди за пускането на мобилните мрежи от пето поколение, които предлагат по-бързи скорости и по-малко времезакъснение. Но предизвикателствата пред световната икономика след пандемията и руската инвазия в Украйна оказаха натиск върху телекомите, а продажбите се насочиха към пазари с по-нисък марж като Индия, а разходите на американските оператори се свиха.

Очаква се приходите на най-голямото звено на Ericsson, наречено Networks, за това тримесечие да са на същото ниво като тези за първите три месеца на годината. Коригираните приходи от продажби пък са спаднали с 2% спрямо година по-рано.

Главният финансов директор Карл Меландер заяви в интервю, че отчетът съответства на насоките, дадени от компанията.

„Държим на посланието, че вярваме в постепенното възстановяване през втората половина на годината“, коментира той. По думите му Ericsson остава „непоколебима“ по отношение на целта за 2024 г.

Ericsson загуби една четвърт от стойността си за година. Графика: Bloomberg L.P. Ericsson загуби една четвърт от стойността си за година. Графика: Bloomberg L.P.

Печалбата преди данъци, лихви, обезценяване и амортизация (EBITDA), като се изключат разходите за преструктуриране, е малко по-ниска от тази година по-рано, както базираната в Стокхолм компания предупреди през януари.

През февруари Ericsson каза, че планира да съкрати 8500 служители, или 8% от работната си сила, за да намали разходите си. Сега тя планира да свие разходите си с 11,1 млрд. крони до края на годината – над предходната цел за 9 млрд. крони. Разходите за преструктуриране се очаква да достигнат около 7 млрд. крони за цялата година, като повече от половината от тях ще са за настоящото тримесечие.

Освен това Ericsson обяви, че Меландер планира да се оттегли като главен финансов директор до края на първото тримесечие на 2024 г. Компанията ще започне да търси заместник на Меландер, който се мести на друго място, след като прекара над 25 години в гиганта и е част от висшия мениджмънт от близо седем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още